woensdag 19 december 2012

Besparen op kerstkaarten en decemberzegels?

Besparen op de decemberzegels? De postzegels van 2010 en 2011 zijn ook in 2013 geldig.

Kerstkaarten en nieuwjaarswensen versturen, is iets waar ik pas aan denk als er een stapeltje bij ons op de deurmat is gevallen. Zoals vandaag. En weer vraag ik me af: wel of geen kerstkaarten versturen? Onder andere uit milieuoverwegingen, de kosten van kerstkaarten kopen plus de speciale kerst- annex decemberzegels om nog maar niet te spreken over: wie wel en wie geen kaart sturen? Of kies ik voor de goedkope variant? Per mail de kerst- en nieuwjaarswensen te verzenden? Want, pakweg 65 kerstkaarten kopen – voor familie, vrienden, sportclubjes, kennissen enzovoort - plus decemberzegels aanschaffen, is een behoorlijke kostenpost. Wat kerstkaarten en zegels kopen gemiddeld kost en diverse bespaaralternatieven.


Rekensom: prijs kerstkaarten en –zegels kopen

Een kerstkaart kopen kan je natuurlijk zo duur maken als je wilt. Maar, ongemerkt kunnen de kosten ervan toch oplopen. De prijs van 1 kaart varieert van pakweg € 0,07 tot wel € 3,50 per kaart of zelfs meer. Zeker als je geen 12 in een dozijn kaarten wenst. Anyway. Voor mijn rekensommetje ga ik van het volgende uit:

Kosten kerstkaartje           € 0,35
Kosten decemberzegel       € 0,40 +

Subtotaal                          € 0,75

Aantal gewenste kaarten         65 x

Totale kosten kerst-
kaarten en -zegels             € 48,75

Dus bijna € 50 voor gewoon even wat kerstkaarten en nieuwjaarswensen verzenden. Een fors bedrag of niet soms? Er zijn gezinnen die daar wekelijks van rond moeten komen.

Hoe besparen op je kerstkaarten en/of -zegels?

Er zijn allerlei manieren om te besparen op kerstkaarten en decemberzegels. Zeker als je bedenkt dat een deel van de kaarten naar mensen gaat die je eigenlijk nooit ziet en/of zelden spreekt. Gewoon uit gewoonte en/of traditie stuur je een kerstgroet. Tja…

-        Is het een idee om alleen kerstkaarten te sturen aan degenen waar je daadwerkelijk contact mee hebt en/of je op een of andere manier verbonden voelt? En de anderen? Misschien wil je met een aantal de banden aanhalen? Stuur dan een mailtje of bel. Spreek in het nieuwe jaar af om wat gezelligs te doen.

-        Een andere optie is: zelf je kaarten en nieuwjaarswensen maken van oude kaarten, foto’s uit magazines, een eigen tekening of ander knutselwerkje. Online zijn via Google  Afbeeldingen legio voorbeelden te vinden. Ook leuk om samen met je kinderen te doen.  te knippen en op een kaart plakken. Zelf een tekening maken op een kaart enzovoort. Ook kun je op je pc een kerstkaart maken met bijvoorbeeld Paint of een fotobewerkingsprogramma. Ben je klaar? Uitprinten en versturen maar.

-        Kerstkaarten per post versturen is goedkoper met de speciale decemberzegels. Maar, wist je dat de zegels van 2010 en 2011 ook nog geldig zijn? Je kunt die dus gewoon gebruiken zonder extra bij te betalen. Bijvoorbeeld in 2011 kosten de decemberzegels € 0,36 en in 2012 is de prijs € 0,40. In vergelijking met vorig jaar levert je dat dus 10% rendement op. 

-        Ook een optie is: zelf de kerstkaarten bezorgen bij de mensen in je nabije omgeving (zelfde woonplaats). En maak je zelf de kaarten? Dan heb je nog meer voordeel.

-        Op je pc een eigen kerstkaart in elkaar knutselen en per mail versturen. Kost wat moeite, maar het eindresultaat is: een persoonlijke kaart met persoonlijke kerstwens en Nieuwjaarsgroet. Online zijn diverse programma´s te vinden die je daarvoor kunt gebruiken. Ook een muziekje toevoegen, is een optie en wellicht een leuk idee.

-        Maak samen met je gezin een klein filmpje met jullie persoonlijke kerstgroet en nieuwjaarswens en zend die per mail. Zeer persoonlijk en bijzonder. Zeker ook voor familie, vrienden en bekenden die ver weg wonen. Met behulp van je pc met camera, is het eenvoudig om samen een kerstboodschap te maken en online te versturen.

Alternatief voor kerstkaarten versturen

Wil je graag kerstkaarten en een Nieuwjaargroet verzenden? Overweeg dan een zelfgemaakte kaart per mail te versturen. En… doneer vervolgens je besparing in het kader van de kerstgedachte aan een goed doel.

En al kerstkaarten verstuurd? Per post of mail? Misschien heb je wel een compleet andere aanpak voor het toewensen van de traditionele jaarlijkse kerst- en Nieuwjaarsgroeten? Of doe je er helemaal niet aan?

3 opmerkingen:

 1. Ongeveer 95% van onze vrienden en familie heeft een pc met mailadres. Vanaf dit jaar sturen we de kaarten digitaal, behalve dat kleine aantal mensen zonder digitale brievenbus. Wij hebben een prachtige website ontdekt met gigantisch mooie kaarten. Een lidmaatschap hierop kost 13,50 euro voor twee jaar. Tel maar uit de winst, want je bespaart behoorlijk op de 'fysieke kaarten'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar hebben we het geld wat we normaal hieraan besteden gedoneerd aan kanjerketting. Voor kinderen die kanker hebben. De reden was dat een klasgenootje leukemie had gekregen en ook met deze ketting bezig was. Iedereen vond het een goed idee. Dit jaar stuur ik amper kaarten. De oude kaarten heb ik bewaard en hebben we heerlijk mee geknutseld en uitgedeeld op school en in de straat.
  Vanmiddag maakten we van lege jampotjes een waar kerstlichtje. Jampotje versieren met een kantrandje, mooi labeltje eraan met een leuk lintje. Mooie tekst erop zoals, beter een goede buur dan een verre vriend, fijne feestdagen! En een heerlijk geurkaarsje en schelpenzand erin.
  Misschien net zo duur, maar wel specialer. Bovendien vind ik een kerstgroet alleen leuk als er iets persoonlijks in de kaart staat.
  Een voorgedrukte tekst met naam doet mij helemaal niets. Gedichten en persoonlijk spreuken raken mij diep en worden voor eeuwig bewaard. En die personen die ik het hele jaar niet zie, in 8 jaar tijd nog nooit in ons huis zijn geweest op bezoek krijgen geen kaart ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor jullie reacties. De jampotjes met kerstlichtje vind ik een super idee. Wij gaan de kerst- en nieuwjaarswensen per mail versturen. Aan degenen die ons dierbaar zijn met voor ieder een kleine persoonlijke boodschap. Buren en overgrootmoeder krijgen een geknutseld kaartje van de kids en de besparing gaat naar een goed doel dat de kinderen mogen kiezen. Zo zijn wij allemaal blij. Alvast fijne feestdagen.
  Groet, Dagelijkse Bespaartips.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...