Manlief had zich geld, tijd en moeite kunnen besparen door geen Koninginnedaglot te kopen. Want, de hoofdprijs ging ‘nipt’ aan onze neus voorbij;-) Hoog tijd om met beide beentjes op de aarde terug te keren. Waar was ik gebleven….? Oh ja, de voorgenomen bezuinigmaatregelen in het begrotingsakkoord 2013. ‘Die zijn hard gevallen’, twitterde ik eerder. Want, wat gaan die budgetbeperkende maatregelen ons kosten? Dagelijkse Bespaartips berekende wat de afschaffing van de kilometervergoeding haar gezin kost.
De voorgenomen afschaffing van de onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer betekent dat wij er straks netto zo’n 100 euro per maand op achteruit gaan. Op jaarbasis zelfs ruim 1200 euro. Of eigenlijk nog meer. De reiskostenvergoeding kreeg manlief, omdat zijn werkgever de salarissen in 2011 al heeft bevroren. Leestip: Vijf vragen over de kilometervergoeding.
De vraag is nu: Hoe gaan wij de reiskostenvergoeding opvangen?
- Blijft manlief forenzen?
- Een hogere reiskostenvergoeding vragen?
- Meer thuiswerken?
- Gaan we verhuizen om dichterbij het werk wonen?
- Meer thuiswerken?
- Gaan we verhuizen om dichterbij het werk wonen?
- Of: wordt het tijd voor een andere baan om op de kosten in 2013 te besparen?
Blijven forenzen kost geld
Als manlief naar zijn werk blijft forenzen per auto dan gaat dat ons - en vele anderen - geld kosten. Want, tot nu toe dekte de onbelaste vergoeding van 19 eurocent ternauwernood de werkelijke kosten van woon-werkverkeer (incl. afschrijving en onderhoud). Alleen al de benzinekosten liggen nu zo rond de 15 eurocent per kilometer. Vandaar. In 2013 gaat forenzen nog veel meer kosten.
- Door de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding blijft nog maar de helft van de kilometervergoeding over. Dit is een globale inschatting en hangt af van de belastingschaal waarin je valt.
- De olieprijzen gaan volgens deskundigen verder stijgen. Straks kost een liter benzine meer dan 2 euro.
- En afgezien daarvan wordt ook de btw verhoogd met 2%. Dat zorgt ervoor dat de benzine bij de pomp ook nog eens 4 eurocent per liter meer kost.
Dit alles bij elkaar opgeteld betekent dat wij er maandelijks pakweg zo’n 100 euro op achteruitgaan qua besteedbaar inkomen.
Hoe besparen op hogere kosten woon-werkverkeer?
Je kunt besparen op de gestegen kosten van woon-werkverkeer door te gaan:
- Carpoolen, autodaten ....
Met anderen een auto delen, de bus of trein nemen is een goedkopere optie, maar dan moet je regelmatige en gangbare werktijden hebben. En dat is niet het geval. Manlief werkt in de zogenaamde ‘hospitalitybranche’ en heeft met zeer onregelmatige werktijden te maken. Dus die alternatieve oplossingen zijn niet aan de orde om te bezuinigen op de reiskosten.
- Meer thuiswerken
Wat vaker thuiswerken is wellicht als je een kantoorbaan hebt. Maar als je beroep dat niet toestaat bijvoorbeeld voor wie in de zorg-, horeca-, hospitality enzovoort werk, dan is dat dus niet aan de orde. Of moet je dan virtueel je patiënten, gasten en klanten bedienen? - Een hogere reiskostenvergoeding vragen
Ook kan manlief vragen om een hogere reiskostenvergoeding. Bijvoorbeeld 22 eurocent. De 3 eurocent wordt dan gewoon als inkomen gezien en vormt dan onderdeel van je salaris waar je inkomstenbelasting over betaalt.
- Verhuizen om reiskosten te besparen
Dichterbij je werk gaan wonen is ook een mogelijkheid. Zeker nu het woningaanbod op de koopmarkt groot is. Maar, dan moet je allereerst je oude huis verkopen. Nu maakt de verlaagde overdrachtbelasting van 2% kopen en verkopen aantrekkelijk, omdat je daarmee natuurlijk bespaart. Als je een huis koopt van pakweg 250.000 euro dan scheelt je dat dus 10.000 euro. Anderzijds krijg je te maken met een beperkt belastingvoordeel. Immers, de aftrek van de hypotheekrente is vanaf 2013 deels niet meer mogelijk is voor wie een nieuwe hypotheek afsluit. Want, dan krijg je te maken met een annuïteitenhypotheek die straks de norm wordt. En wat als je een geschikt huis vindt? Dan komen daarbij nog verhuis- en inrichtingskosten…. Nee,…. is ook niet aan de orde om vervoerskosten te compenseren.
- Andere baan dichterbij huis zoeken
Dan rest alleen nog een laatste alternatief, namelijk ander werk zoeken. Echter dat is ook niet zo eenvoudig. Niet alleen is het aanbod gering. Ook de kans op een vast contract is klein. En wil je in de toekomst een ander huis kopen? Dan lukt dat niet, omdat je geen vast contract hebt. Of je moet voldoende overwaarde op je oude huis hebben, zodat je een nieuw huis bijna volledig kunt financieren. Maar dat blijft moeilijk, zeker in de Randstad.
De afschaffing reiskostenvergoeding was nog maar 1 doorberekening van een bezuinigingsmaatregel uit de begroting 2013. Wat gaan de overige regelingen en lastenverzwaringen een gemiddeld gezin kosten? Heb jij al zicht op je budget voor de komende maanden en 2013? En al nieuwe besparingsplannen gemaakt?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten