Pagina's

woensdag 13 juni 2012

Eten zonder risico’s en voedselverspilling voorkomen. 6 bespaartips!

Besparen door minder eten te verspillen. Koop en kook op maat. 
Wil je besparen? Dan ga je onder andere verspilling van eten tegen. Tenminste? Dat is mijn ervaring. Maar, natuurlijk let je er wel op geen bedorven voedsel te eten. Toch blijkt uit een onderzoek van de Britse Food Standards Agency (FSA) dat consumenten besparen door eten (te) lang te bewaren of de houdbaarheidsdatum te negeren. Maar waar moet je op letten als je wilt besparen op eten, kliekjes wilt bewaren en dergelijke? 6 bespaartips hoe je voedselverspilling voorkomt en toch zonder risico’s eet.

Hoeveel voedselverspilling in Nederland?

Volgens Milieu Centraal wordt jaarlijks per Nederlander 40 kilo aan groente, fruit, vlees en ander eten verspild. Omgerekend is dat jaarlijks 9% van het eetbare voedsel dat een gemiddeld gezin in huis heeft.  Door minder te verspillen bespaar je geld en ook het milieu. Eten hoeveel jij weggooit? Doe de Weggooitest!

6 tips tegen voedselverspilling

1. Minder voedsel verspillen doe je enerzijds door slim boodschappen te doen. Dit betekent op maat inkopen doen; dus wat je wekelijks nodig hebt. Anderzijds voorkom je verspilling door op maat te koken. Weeg de hoeveelheden af, zodat je minder restjes hebt.

2. Weet wat de houdbaarheidsdatum zegt. Dus wat betekent ‘tenminste houdbaar tot’ (THT-datum) en ‘te gebruiken tot’ (TGT-datum)?

De THT-datum zegt iets over de kwaliteit van het product en niet de betrouwbaarheid ervan. Na de THT-datum wordt hooguit de smaak minder. Je wordt er echter niet ziek. De THT-datum staat daarom met name op minder bederfelijke producten. Enkele voorbeelden zijn: blikgroenten, koekjes, pasta en rijst. Ook op eieren melk staat THT, maar let op: gerbuik het niet te lang na de datum op de verpakking.

De TGT-datum staat voor de uiterste datum waarop je een product kunt eten. Na die datum is het product niet meer betrouwbaar. Een TGT-datum vind je op bederfelijke producten. Voorbeelden hiervan zijn: vlees, vis, kip, kant-en-klaar maaltijden, groenten die zijn voorgesneden enzovoort.

N.B. De TGT-datum en de THT-datum zijn alleen van kracht als de verpakking niet is geopend en wordt bewaard volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Hoe je omgaat met ongeopende en geopende verpakkingen?
- Voor ongeopende verpakkingen en producten geldt op de juiste plek en bij de juiste temperatuur bewaren. 'Gekoeld bewaren' betekent in de ijskast bij een temperatuur van van 4-7 °C (hoe lager, hoe beter). 'Koel bewaren' betekent niet in de ijskast, maar op een koele, donkere en droge plaats. Bijvoorbeeld een keukenkast of in de kelder.

- Betreft het geopende verpakkingen en producten? Dan geldt: volg de aanwijzingen op de verpakking. ‘Na openen gekoeld bewaren’ betekent in de ijskast bewaren. Staat er: ‘na openen koel bewaren’? Dan kun je de producten in een kast of de kelder bewaren.

4. Voor etensresten ofwel kliekjes die je wilt bewaren, geldt in het algemeen:
- Snel laten afkoelen. In een bak met koud water bijvoorbeeld, maar niet in de ijskast of vriezer.
- Verpakken in bijvoorbeeld een goed sluitend bewaarbakje.
- Nadat het is afgekoeld in de ijskast zetten of de vriezer doen.
- Niet te lang bewaren. Maximaal 2 dagen in de koelkast en maximaal drie maanden in de vriezer.

5. Meer weten over hoe je voedselverspilling tegen gaat? En hoe je eten bewaart zonder gezondheidsrisico’s te lopen? Surf dan even naar de site van het Voedingscentrum. Je kunt er zelfs een gratis Bewaarwijzer bestellen met handig bewaartips voor je eten.

6. Tegenwoordig is er zelfs een handige App om je te helpen op maat te koken en op de juiste manier te bewaren. Benieuwd? Kijk en download de gratis Slim Koken App; iPhone en Android.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten