Pagina's

woensdag 27 juni 2012

Op vakantie met de auto? 12 slimme bespaar- en verdientips!


Hoe geld besparen al je met de auto op vakantie gaat?

De reiskosten zijn vaak een behoorlijke kostenpost als je op vakantie gaat. Graag met de auto op vakantie? Hoe je voordelig per auto je vakantiebestemming bereikt. Met slimme tips hoe je benzine en geld bespaart, maar ook geld kunt verdienen

1. Comfortabel ‘en route’

Reizen per auto is comfortabel. Bovendien ben je dan zelf de baas; je bepaalt zelf het reistempo. Daarbij is reizen per auto ook reuze handig. Zo kun je veel van wat je nodig hebt meenemen. Overigens, let wel even op hoeveel. Want, des te zwaarder de auto des te meer brandstof verbruik je. Dus neem geen onnodige dingen mee. Travel zo ‘light’ mogelijk dat bespaart brandstof.

2. Kosten per auto op vakantie

Hoeveel een vakantie per auto kost, is afhankelijk van wat je gaat doen. Gebruik je de auto alleen voor de heen- en terugrijden naar je vakantiebestemming? Of ga je ter plekke ook nog uitstapjes met de auto maken. Bekijk dan het overzicht van Europese brandstofprijzen van de Belgische VAB.

3. Extra autokosten: tolwegen, vignetten en milieusticker

Ga je per auto? Houd dan ook rekening met de kosten van onder meer de tolwegen. Je bespaart door die wegen te mijden. Kies liever een alternatieve - groene – route. Plan een voordelige route met de ANWB Routeplanner of via Google Maps. Zo houd je geld over om op je vakantiebestemming te besteden. Wellicht ben je wat langer onderweg, maar bedenk: je hebt vakantie. Geniet van de mooie dorpjes en natuur die je passeert. Een vignet is in sommige landen onvermijdelijk. Regel die voor vertrek. Dat bespaart je geld. Eenvoudig via de ANWB online wegenvignetten te bestellen. Nog voordeliger: afhalen bij een ANWB-vestiging. Datzelfde geldt voor de milieusticker voor de Duitse stadscentra.

4. Voorkom boetes

Zorg dat je goed voorbereid op weg gaat. Dus weet wat je nodig hebt in de auto, zoals het veiligheidshesje als je met pech langs de weg komt te staan, een reservebril, een alcoholtest (Frankrijk)… et cetera. Houd je ook aan de maximum snelheid en parkeer alleen op de daarvoor bestemde plekken. Dat scheelt je onnodige en extra uitgaven.

5. Zuinig rijden

Houd je rijgedrag in de peiling. Rijd liever 100 km in plaats van 120 km. Maak gebruik van je cruise control, schakel rustig, rem vloeiend, rol uit zonder te ontkoppelen. Dat alles samen drukt de brandstofkosten.

6. Vermijd files

In de file rijden is niet alleen onaangenaam, maar kost ook extra brandstof en reistijd. Maak gebruik van de mogelijkheden die de hedendaagse navigatiesystemen je bieden. Van de kortste route berekenen tot drukke wegen vermijden. Dat zorgt dat je gelijkmatiger en rustiger rijdt, zodat je auto minder brandstof slurpt. En moet je tanken? Tank dan voordeliger weg van de snelweg.

7. Via Luxemburg

Brandstof is in Luxemburg fors goedkoper dan in Nederland. Dus ligt het op je route? Gooi je tank dan als je bijvoorbeeld naar het zuiden gaat in Luxemburg vol. Het scheelt momenteel zo’n 40 eurocent per liter.

8. Check-up auto voor vertrek

Zorg dat je auto in topconditie is. Dat scheelt je brandstof. Is het oliepeil goed? Zijn de banden op spanning? Is het luchtfilter schoon? Allemaal zaken die bijdragen tot een lager brandstofverbruik.

9. Liften

Een goedkope manier om met de auto te reizen, is liften. Regel vooraf een lift via een liftcentrale. Andere opties zijn: hitchhikers.org, maar ook de lifters startpagina of Samen rijden van de ANWB.  

10. Auto delen

Ga je met de auto? Dan is het de moeite waard je auto te delen met anderen. Neem een lifter mee die meebetaalt aan de brandstofkosten. Een reisgenoot regel je eenvoudig via een van de liftcentrales.

11. Auto verhuren

Laat je je auto thuis? Dan kun je eventueel nog wat verdienen door je auto uit te lenen. Tegenwoordig zijn er diverse organisaties die je die optie bieden. Denk aan WeGo, SnappCar en MyWheels.

12. Auto met reclame

Een andere bron van inkomsten is reclame op je auto. Verschillende bedrijven bieden je die optie. Informeer er eens naar. Zo is het mogelijk een deel van je vakantiekosten terug te verdienen. Sites waar je even kunt kijken zijn onder meer: CashCar, De Reclame Rijder, Reclame Rijden Nederland en Geld Op Wielen.


Meer over betaalbaar vakantie vieren

Benieuwd naar andere goedkope reisalternatieven om je vakantiebestemming te bereiken? Of hoe je relaxed en betaalbaar vakantie viert? Alle tips voor een rijke, ontspannen en budgetvriendelijke vakantie.

Heb je nog handige en slimme aanvullingen om voordeliger per auto naar je vakantiebestemming te reizen? Ik lees je tips graag.


1 opmerking:

  1. Het is ook handig om de groene kaart van je autoverzekering mee te nemen naar het buitenland. Dat is niet verplicht, maar wel handig. Je groene kaart vormt een verzekeringsbewijs en er staat ook handige informatie op. Als je naar Spanje, Duitsland of Polen op vakantie gaat met een caravan die zwaarder is dan 750 kg, is een tweede groene kaart zelfs verplicht. Hier vind je een handig artikel over de groene kaart van je autoverzekering.

    BeantwoordenVerwijderen