Zorgeloos genieten van je vakantie en besparen? Check je verzekeringen. |
Vakantie en een reis- en/of annuleringsverzekering gaan hand in hand. Je wilt immers genieten van een zorgeloze vakantie en pretbedervers uitsluiten. Toch is het goed even kritische naar beide verzekeringen te kijken. Want, zonder dat je het weet betaal je voor zaken waar je helemaal niets aan hebt. En dat is natuurlijk zonde geld. Wil je geld besparen? Check dan je verzekeringen. De tips.
Besparen op de annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering kost gemiddeld zo’n 5% van de reissom. Standaard nemen de meeste mensen deze verzekering als er een reis wordt geboekt. Maar weet je wanneer je recht op (gedeeltelijke) uitkering hebt? Een overzicht:
Geen vergoeding:
- wanneer er een overstroming in je vakantieland is of onrust;
- als een vriend of vriendin plotseling ziek wordt of overlijdt.
Wel een vergoeding:
- als je plots zelf ernstig ziek wordt;
- een 1e of 2e graads familielid onverwacht ziek wordt of overlijdt;
- plotseling ontslag (werkeloosheid);
- een echtscheiding;
- onverwacht een woning toegewezen krijgen.
Misschien overbodig, maar: lees altijd goed de polisvoorwaarden voor je een annuleringsverzekering afsluit. Hoe saai je het ook vindt. Er kunnen wat rare dingen in staan, zodat je geen vergoeding krijgt en dat is natuurlijk zonde van je geld.
Besparen op je reisverzekering
- Vergelijk de premies
Vergelijken van premies klinkt als een open deur, maar navraag in mijn omgeving leert dat velen het niet doen. Jammer, want je kunt zo toch weer geld besparen. Een reisverzekering kun je tegelijkertijd afsluiten als je een reis boekt of helemaal zelf regelen. Check en vergelijk daarom zeker de verschillende premies, want die variëren onderling behoorlijk.
- Doorlopende reisverzekering?
Er zijn nogal wat mensen die een doorlopende reisverzekering hebben. Dat is kostentechnisch aantrekkelijk als je gemiddeld meer dan 2,5 week per jaar op vakantie gaat. Ga dus even voor jezelf na waar het omslagpunt ligt.
- Pechhulp auto
Ben je lid van de Wegenwacht of andere pechhulpdienst? Dan hoef je je daarvoor natuurlijk niet nogmaals te verzekeren via je reisverzekering. En check tegelijkertijd ook even of je via je autoverzekering niet voor pech onderweg bent verzekerd. Gebeurt nogal eens dat je daarvoor maandelijks enkele euro’s betaalt zonder het direct te weten. Of is je auto in onderhoud bij de dealer? Kans is groot dat je via die weg ook verzekerd bent voor pechhulp. Dus check dat even! Zo bespaar je weer op je uitgaven.- Medische kosten
Controleer ook even voor vertrek de medische dekking van je zorgverzekering inzake reizen naar het buitenland. Doorgaans wordt een deel van de medische kosten die je in het buitenland maakt via de basiszorgverzekering vergoed. In Nederland en in de EU-landen, Turkije en Marokko ben je namelijk al verzekerd tegen medische kosten via de basis ziektekostenverzekering (Bron: Consumentenbond).Vraag wel vroegtijdig even de Europese zorgverzekeringskaart aan. Bij ziekte in het buitenland heb je die Europese kaart vaak nodig. Of je toch een aanvullende reisverzekering voor ziektekosten nodig hebt, hangt van je polis af. Dus, even je polis controleren of navragen bij je zorgverzekeraar. Met name als je bijvoorbeeld naar Canada of de VS reist is een extra verzekering aan te raden.
- Geld meeverzekeren?
Bij diverse verzekeringen is geld meeverzekerd met de bagage. Heb je een reisverzekering check dat dan even. Zo niet, dan is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren. Maar, ga even na hoe hoog de vergoeding /dekking is. Want, of je er werkelijk wijzer van wordt trekken de diverse vergelijkingssites voor verzekeringen in twijfel. Die adviseren kleine hoeveelheden geld per keer op te pinnen. Zeker als je naar een land gaat met veel pinautomaten. En word je beroofd? Of verlies je je geld? Blokkeer dan zo snel mogelijk je rekeningen.
- Dure spullen verzekeren?
Kostbaarheden meenemen op reis is niet aan te raden. Want, verzekeraars zijn niet erg scheutig met het vergoeden ervan. Je moet doorgaans aan strikte voorwaarden voldoen. Zoals opbergen op een veilig plaats: in een kluis óf op je dragen. Bewaar je de spullen in je caravan, tent, auto en dergelijke? Dan is de kans op vergoeding bij diefstal (en verlies) nihil. Bovendien gelden er maximale vergoedingen en is er een eigen risico. Lees op dit punt de voorwaarden van een reisverzekering goed. Houd er ook rekening mee dat je originele bonnen moet overleggen aan de verzekeraar mocht er sprake zijn van diefstal of verlies. Zijn spullen ouder dan 1 jaar? Dan geldt vaak de dagwaarde als maximale vergoeding.
Let jij bij het afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering op de voorwaarden? En ook welke posten je wel en niet meeverzekerd wilt hebben om verzekeringspremie te besparen?
wij hadden een reisverzekering met werelddekking, die hebben we omgezet naar europadekking. dit scheelt weer in de kosten
BeantwoordenVerwijderen