Pagina's

donderdag 19 juli 2012

Ruilouders, ruilopvang, ruiloppas…: goedkope alternatieven kinderopvang


besparen, kinderopvang, alternatieven, ruilopvang, gastouders, ruiloppas, ruilouders
Besparen op de kinderopvang met ruiloppas, ruilouders en ruilopvang.

Zoek je naar goedkope alternatieven voor je huidige dure en weinig flexibele kinderopvang? Overweeg dan eens een ruilopvang, een ruiloppas of een ruilouder. Alternatieve vormen van niet-gesubsidieerde kinderopvang die je onderling met andere ouders regelt én wat zelfs met een gesloten beurs kan. Niet alleen bespaar je met ruilopvang op de gangbare kinderopvang. Bovendien biedt het je, mits je goede afspraken maakt, veel flexibiliteit.


Besparen met alternatieven kinderopvang

Inmiddels besparen al veel ouders op de kinderopvang (crèche) door te kiezen voor een alternatief als gastouderopvang. Dat is niet alleen stukken goedkoper, maar biedt ook flexibiliteit. Maar, gevoed door de lagere kinderopvangtoeslag en strengere regels, groeit het aanbod alternatieven verder. Andere alternatieve vormen van niet-gesubsidieerde kinderopvang doen hun intrede, namelijk: oppas aan huis, opvang door grootouders en het nieuwste: ruilouders, ruilopvang en ruiloppas. Trouwens, ik meen
mij te herinneren dat rond 2005/2006 vergelijkbare initiatieven zijn gestart. Toen was de nood blijkbaar minder hoog, omdat de kinderopvangkosten minder drukten op de huishoudelijke budgetten. Anno 2012 neemt de druk toe en in 2013 zal de eigen bijdrage aan de kosten van kinder- en naschoolse opvang nog verder toenemen. Dus, om de kosten te drukken, zal de vraag naar alternatieve kinderopvang toenemen. 

Wat is ruilopvang?

Zoals ruilopvang al aangeeft, vangen ouders elkaars kinderen op. Dit gebeurt veelal op basis van wederkerigheid. Dus: je maakt een ‘ruilafspraak’ met iemand anders met kinderen. Ben je vrij? Dan pas jij op je eigen kind(eren) en die van een ander en vice versa. Ken je niemand om mee te ruilen? Geen probleem. Er zijn inmiddels diverse websites waar je je (gratis) kunt inschrijven om een geschikte ruilopvang te vinden. Dus zoek je een ruilouder of een ruiloppas? Kijk dan bijvoorbeeld eens op: www.oudermatch.nl, www.ruilopvang.nl of www.gratis-kinderopvang.nl. Of informeer eens bij ouders die je in de buurt kent. Hebben zij eventueel interesse in samen de zorg voor de opvang van jullie kinderen te dragen. Want, zo kun je gezamenlijk besparen op de kinderopvang. Overigens, houdt wel rekening met vakanties en ziektes, want hoe regel je de opvang dan?

Buurtouders Nederland

Verder is er tegenwoordig het landelijke platform Buurtouders Nederland. Ook dit platform biedt ruilopvang aan. Alleen heeft de organisatie het geformaliseerd. Voor wie alle functionaliteiten van het platform wil gebruiken betaalt jaarlijks een kleine vergoeding van pakweg € 49,95. Hierbij ben je er dan wel van verzekerd dat je met ouders in zee gaat die het kwaliteitskeurmerk ‘Veilig en Vertrouwd’ van Buurtouders Nederland hebben ontvangen. Oppassers met het kwaliteitskeurmerk zijn naemlijk allemaal bezocht door één van de consulenten van Buurtouders Nederland en beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).  Meer weten? Kijk dan op: www.buurtoudersnederland.nl

Heb je ervaringen met goedkope ruilopvang? Of ken je meer organisaties die zich hiermee bezighouden? Deel je ervaringen dan hier met anderen.


2 opmerkingen:

  1. Ikzelf heb hele positieve ervaringen met oppasruil.nl. Ze werken samen met professionele pedagogen en bieden een duidelijk en overzichtelijk platform om te ruilen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Anneloes, dank voor je aanvulling. Groet, Dagelijkse Bespaartips

    BeantwoordenVerwijderen