Pagina's

vrijdag 14 september 2012

Hoezo nog even snel besparen met 19% btw-tarief?

btw-tarief 21%, geld besparen, voordelig winkelen, 2% btw-stijging, 6% btw-tarief
Btw-tarief stijgt per 1 oktober 2012 van 19% naar 21%. Nu nog even voordelig shoppen om te besparen?

Bespaar geld en doe je (luxe) aankopen nu! Diverse media kopten dat nieuwsfeitje de afgelopen dagen. Want, artikelen kopen voor de geplande 2% btw-verhoging uit het Lenteakkoord ingaat, levert prijsvoordeel op. Per 1 oktober 2012 stijgt immers het hoge btw-tarief van 19% naar 21%. Een interessant bespaartip. Maar snijdt die tip echt hout? Gaan alleen de prijzen van producten en diensten met het hoge 19% btw-tarief omhoog? Dat betwijfelt Dagelijkse Bespaartips.

Btw-stijging van 2%

Vanaf 1 oktober stijgen de prijzen van producten en diensten die onder het hoge btw-tarief van 19% vallen met 2%. Hierdoor stijgen onder meer de energie- en telefoniekosten en gaan ook de prijzen van brandstof, elektronica, auto’s, kleding, meubels en dergelijke omhoog. Dus: koste een product met 19% btw eerst € 119 euro dan betaal je vanaf 1 oktober 21% btw en dan kom je uit op € 121 voor hetzelfde artikel. Dat is duidelijk. Maar, betekent dit dat andere producten en diensten – die bijvoorbeeld onder het 6% btw-tarief vallen - niet in prijs stijgen? Volgens mij is dat te kort door de bocht geredeneerd.

Indirecte doorberekening btw-tarief

Volgens mij stijgen ook de prijzen van een fors aantal producten en diensten die onder bijvoorbeeld het 6% btw-tarief vallen. Waarom? Omdat een groot aantal van deze producten en diensten indirect wel degelijk met de 2% btw-verhoging - van 19% naar 21% - te maken krijgen. En die kosten zullen de betrokkenen vervolgens doorberekenen in de verkoopprijzen. Immers, de extra kosten moeten zich toch terugverdienen. Hieronder volgt een voorbeeld.

Voorbeeld prijsstijging lage btw-tarief

Bijvoorbeeld de dagelijkse levensmiddelen. Die vallen niet onder het nieuwe 21% btw-tarief. Is namelijk geen luxe product en valt onder het lage btw-tarief van 6%. Echter, de fabrikant heeft wel degelijk met de btw-stijging van 19% naar 21% te maken. Wat te denken van de energiekosten, (onderhoud) machines, verpakkingen, telefonie en internet, hogere brandstof en dergelijke. Die zal hij doorberekenen aan de winkeliers. En die leggen op hun beurt de rekening ervan bij de klanten neer. Dus, ook ons eten en drinken zal indirect met de btw-verhoging van 2% te maken krijgen. En dat zal voor meer zaken gelden die onder het lagere 6% btw-tarief vallen.

Lage btw-tarief 6%

Hieronder vind je een beknopt overzicht van producten en diensten die onder het lage btw-tarief van 6% vallen. Voor deze producten geldt dus geen btw-verhoging, zoals:

- Eten en drinken in restaurants en winkels, uitgezonderd alcoholische dranken
- Genees- en hulpmiddelen
- Boeken, dagbladen en tijdschriften
- Agrarische producten en diensten
- De verhuur van vakantiewoningen en kampeerplekken
- Fietsen-, kleer- en schoenmakers voor het repareren van fietsen, schoenen en kleding
- Diverse diensten kappers en kapsalons
- Schoonmaakwerkzaamheden in woningen
- Schilderen en stukadoren van huizen ouder dan 2 jaar
- Diverse recreatieve bezigheden als bezoek sauna en sportschool.

Maar of de prijzen van bovenstaande producten en diensten in de laatste maanden van 2012 en in 2013 niet omhoog gaan betwijfel ik. Bijna alle bovengenoemde partijen hebben met de 2% btw-stijging te maken. En die extra kosten worden heus niet uit eigen zak betaald. Die zie je straks terug in de aanschaf- en/of verkoopprijs van een product of dienst. En dat ga je als klant in je portemonnee voelen.

Tips om te besparen 

Om te besparen, is het dus zaak kritisch te blijven. Op wat je koopt en de prijzen ervan. Mijn Dagelijkse Bespaartips  zijn daarom:
-        Blijf op de ‘kleintjes letten’
-        vergelijk prijzen op allerlei manieren
-        profiteer van werkelijke kortingen en waak voor lokkertjes
-        kies waar nodig voor reparatie, hergebruik, delen en ruilen
-        loop nog eens je verzekeringen en abonnementen na
-        check of je geen recht op toeslagen hebt
-        bekijk of je je vaste lasten (huur, hypotheek, gas, licht, water enzovoort) kunt verlagen.
Kortom, allemaal mogelijkheden om op je uitgaven te besparen en binnen je begroting te blijven.

Heb jij nog (luxe) aankopen gepland vanwege de verhoging van het 19% btw-tarief ? Om zo straks kosten te besparen? Of houd je voorlopig de hand op de knip?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten