Pagina's

vrijdag 12 oktober 2012

Doe de APK-check en bespaar geld. 15 tips!

Check je auto voor de APK-keuring en bespaar geld.
Check zelf of je auto APK-proof is. Zo bespaar je geld op dure garagereparaties en de eventuele herkeuring. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig. Hieronder vind je een APK-checklist met zaken die je eenvoudig zelf controleert om herkeuring te voorkomen en kosten te besparen

De APK-keuring

Tijdens de verplichte APK-keuring wordt je auto namelijk gecheckt in 3 categorieën: de registratie, het milieu en de verkeersveiligheid en registratie. Loop met de onderstaande APK-checklist je auto even na en voorkom een eventuele herkeuring en extra kosten.

De APK-checklist

De onderstaande APK-checklist helpt je nagaan of je auto APK-proof is.

1. Kentekenbewijs

Vergeet niet het kentekenbewijs deel 1 mee te nemen. Het kentekenbewijs deel één en het chassisnummer moeten goed leesbaar zijn. De gegevens worden gecontroleerd in het kentekenregister.

2. Verlichting

Werkt de gehele verlichting? Denk aan: stadslicht, dimlicht, grootlicht, achterlichten, remlichten, knipperlichten, alarmlichten, nummerplaat verlichting, mistlampen en reflectoren. Hebben de lampjes de juiste kleur? Zit de behuizing van de koplampen niet los? En is het glas niet gescheurd? Werken alle controlelampjes in het dashboard optimaal?

3. Ruitenwissers en ruiten     

Functioneert de ruitensproeier en de ruitenwissers optimaal. Zijn de ruitenwisserbladen niet gescheurd of uitgedroogd? En is het zicht van binnen naar buiten goed? Dus zitten er geen kleine barstjes, putjes enzovoort in de ruiten?

4. Autogordels

Werken de autogordels - zowel voor als achterin goed? En zitten er geen beschdigingen als rafels en dergelijke aan?

5. Stuurinrichting

In de stuurinrichting, stuurkolom en stuurkogels mag geen speling zitten. 

6. Vergrendeling

De vergrendeling van de deuren, motorkap en achterkleppen moeten goed functioneren; goed open en dicht gaan, alsmede een  deugdelijke bevestiging van de schanieren.


7. Remmen

Werken de remmen optimaal? Zoals: de remschijven, remblokken en remslangen. Ga ook na of de handrem op de twee achterwielen werkt.

8. Carrosserie

Heeft de carrosserie geen ernstige roestplekken en scheuren? En bevat het geen uitstekende delen?

9. Claxon

Werkt de claxon goed? En heeft het een vaste toonhoogte?

10. Spiegels

Zijn alle spiegels aanwezig? En op de juiste manier bevestigd? En zijn er geen belemmerende beschadigingen aan de spiegels?


11. Banden en wielophanging

Hebben de banden nog voldoende profiel? En zijn de banden niet beschadigd of uitgedroogd? Is de bandenspanning optimaal? Hebben de wielen geen speling op de lagers? En hoe staat het met de draairichting? De schokbrekers en dergelijke?

12. Uitlaat

Lekt de uitlaat niet? En is de bevestiging nog goed?

13. Meerdere offertes aanvragen

Vraag offertes bij meerdere garages voor een APK-keuring. Want, er geldt geen vast tarief voor de verplichte autokeuring. Door de prijzen van de keuring en het eventuele onderhoud met elkaar te vergelijken kan je een hoop geld besparen. Of lees: 10 handige tips om te besparen op je auto-onderhoud

14. Voorkom een boete

Voorkom een fikse boete (meer dan € 70) door je auto tijdig APK te laten keuren.

15. RDW steekproef

Nu en dan voert de RDW steekproeven uit nadat je auto voor de APK wordt afgemeld. Je bent verplicht om op de steekproef te wachten. Dit kan zo’n negentig minuten duren, exclusief de tijd voor de steekproef. Besluit je hier niet op te wachten, dan kan je je auto later alleen nog bij het RDW keuringstation laten keuren en niet bij een reguliere garage.

Meer weten over de APK? Regels en keuringseisen vind je op:  www.apk.nl
www.apkkeuringseisen.nl 

Moet je auto ook voor de APK-keuring? Op welke manier bespaar jij op de APK-kosten en het onderhoud van je auto?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten