Pagina's

dinsdag 21 april 2015

Besparen op kleding kopen? In 7 stappen naar een voordelige lente- en zomergarderobe!

besparen kleding kopen, 7 stappen naar een nieuwe garderobe

Heerlijk die lente! Maar, sta je net als ik elke dag twijfelend voor je kledingkast? Wat draag ik vandaag? Welke kledingstukken passen de kids nog? En ben je misschien net als ik bang om als een blok te vallen voor al die vrolijke, aantrekkelijk geprijsde en modieus ogende (kinder)kleding? Hoe ik in 7 stappen geld bespaar op kledingaankopen en een eigentijdse lente- en zomerlook te creëren.


1. Alles uit de kast, maar houd het leuk!

Gisteren moest het er dan toch van komen. De kledingkasten uitmesten. Ik heb er een lekker muziekje bij opgezet – wel zo prettig;-) - en ben aan de slag gegaan. Ik heb gewoon alles uit de kast gehaald en eerst eens alles grof gesorteerd per seizoen:

- winterkleding: jassen, truien, broeken, sokken, leggings, vestjes et cetera

- zomerkleding: (spijker)jacks, shirtjes (lange en korte mouw), rokjes, (lange) jurken, korte broeken, lange spijkerbroeken, jumpsuits, leggings, accessoires en dergelijke.

2. Sorteren op kledingstuk

Na de schifting per seizoen sorteerde ik vervolgens alles per kledingstuk. Dus broeken (lang/kort), shirts, topjes, blouses, rokken, jurken…. Bij elkaar.

3. Van houden, de schaar erin en wegdoen

Tijdens het inventariseren en sorteren maakte ik tegelijkertijd 5 stapeltjes, namelijk:

- Houden: wat nog goed is en nog een seizoen mee kan.

- Hergebruiken: kleding die ik wil gebruiken voor bijvoorbeeld diy-projectjes. Shirts, blouses, truien… waar ik bijvoorbeeld kussens van maak, dekentjes, poppenkleertjes, tasjes, staaltjes enzovoort. Maar, ook een lange broek die dienst kan doen als korte broek.

- Verkopen/doorschuiven: wat nog wel in goede staat is, maar niet meer wordt gedragen. Onder andere langer dan 1 seizoen niet gedragen, niet meer in de smaak valt, te klein is en dergelijke. Die kleren verkoop ik tijdens Koningsdag en op lokale buurtmarkten. Dat levert altijd een leuk extraatje op. Handig om de kindergarderobe mee te vernieuwen. Ook schuift er kinderkleding door naar nichtjes en neefjes.

- Twijfelaartjes: leuk, maar waarvan ik niet weet hoe te combineren…

- Wegdoen: wat stuk is, versleten, verwassen, met vlekken, meer dan een jaar niet gedragen enzovoort. Van wat stuk en versleten is haal ik de knopen af, de ritsen uit en ook broekzakken krijgen een tweede kans als bijvoorbeeld knielappen. De kleding die ik wegdoe gaat bijvoorbeeld naar de kledingbank of in een kledingcontainer.

4. Winterkleding opbergen

Omdat de kastruimte inmiddels toch wat beperkter wordt, heb ik de meeste winterkleding in vacuümzakken gestopt. Want, dat dragen we de komende tijd toch niet. Dat ruimt heerlijk op. Trouwens die zakken zijn niet duur en dat bespaart mij de nodige kastruimte. En de ongedragen kleding blijft zo in goede staat.

> Vergeet niet je kapstok en dergelijke ook direct op te ruimen. Was en/of lucht alles voordat je het opbergt voor de komende maanden.

> Denk ook aan je ondergoed, bh’s en dergelijke. Onder een zomerse blouse, topje of T-shirt heb je misschien een andere bh nodig dan je nu draagt?

> En kijk ook even naar de schoenen. Want, die laarzen, snowboots en dergelijke draag de voorlopig toch niet meer.

5. Kast schoonmaken en inruimen

Omdat de kasten leeg waren, heb ik ze direct even een sopje gegeven. Zo ruikt het weer lekker fris.

> Ik heb de kleding vervolgens op soort en kleur in de kast gehangen. Dus jurkjes bij jurkjes, blouses bij blouses, broeken bij broeken enzovoort.

> Tops, T-shirts en dergelijke rol ik altijd op en zet die staand op een rij in de lades. Het neemt minder ruimte in en ik zie in een oogopslag de inhoud.

> Voor sokken, ondergoed en bh’s heb ik mandjes in de kast staan.

Ik vind het fijn om kleding op hangertjes te doen. Het ruimt lekker snel op na het wassen en is wel zo overzichtelijk. Daarom hebben wij hoge kasten met veel hangruimte met onderin een plank en daaronder twee grote lades. Een kast bestaat uit alleen planken, maar die is bedoeld voor lakens, handdoeken, theedoeken, tafellakens, de vacuümzakken met winterkleding en dergelijke. Oh ja, inclusief een cadeautjesplank… Sinterklaas, verjaardagen en dergelijke… (maar, dat weten de kids gelukkig nog niet…).

Deze 5 punten helpen mij om onnodige kledingaankopen te doen en besparen dus geld. Dan nu hoe ik het verder heb aangepakt om voordelig een nieuwe lente- en zomerlook te creëren.

6. Shoppinglijstjes maken en budget bepalen

Vervolgens heb ik per gezinslid een kledingboodschappenlijst samengesteld. Dit op basis van wat er nu in de kast hangt, dagelijkse bezigheden (werk, school en sociaal), de modetrends plus persoonlijke voorkeuren en wensen. Tevens heb ik daar een budget aan gehangen. Volgens het Nibud Persoonlijk Budgetadvies kunnen we daarvoor € 150 per maand reserveren. Ik houd me daar even aan, omdat wij eigenlijk nooit boven de richtlijnen van het Nibud uitkomen.

>> Weet je niet wat de modetrends voor de lente en komende zomer zijn? Zoek online en maak je eigen moodbord op bijvoorbeeld Pinterest.

Ik ontdekte dat manlief ik en eigenlijk weinig nieuwe kleding nodig hebben. Met enkele kleine aankopen, zoals een paar T-shirtjes, topjes, een blouse plus wat accessoires komen hij en ik deze lente en zomer up-to-date voor de dag zonder veel kosten.

Zo was helemaal blij met een flare spijkerbroek die ik terugvond. Nog in goede staat en weer helemaal hip. Dus, een nieuwe spijkerbroek heb ik ook niet nodig. Verder heb ik diverse rokjes en jurkjes die vrij tijdloos zijn en gemakkelijk een andere uitstraling geeft met een ander jasje, topje of shirt. Ach, en manlief doet niet aan de mode. Hij draagt in z’n vrije tijd het liefst een spijkerbroek met T-shirt of blouse, paar sneakers of slippers zonder verdere poespas.

De kinderen is een ander verhaal. Die hebben onder andere T-shirts in een maat groter nodig. Ook de zomerjasjes passen niet meer, maar die krijgen ze elk jaar van oma en die afspraak is voor a.s. zaterdag gemaakt! Verder een paar schoenen en een paar korte broeken, rokjes/jurkjes en eventueel nog sandaaltjes.

7. Hoe je budgetvriendelijk kleding koopt

> Investeer in een aantal mooie en goede basiskledingstukken en combineer die naar hartenlust. Less is more! 

> Ontwikkel je eigen stijl en looks. Dat voorkomt dat je telkens weer een compleet nieuwe garderobe moet kopen. Vaak ben je dan met enkele simpele kledingstukken en accessoires al klaar voor een volgend seizoen.

> Maak combi’s van de kleding die je hebt. Doe ze eventueel aan en maak er een foto (selfie) van. Bewaar die in een apart mapje op je smartphone. Dat bespaart je tijd en frustratie als je niet weet wat je ’s ochtends aan moet trekken.

> Bijzonder feestje, etentje of iets dergelijks? Koop niet speciaal een dure jurk of pak. Leen het liever of huur het. Het is immers zonde als je een kledingstuk maar 1 of 2 keer draagt.

> Maak gebruik van online actie- en kortingscodes. Telkens als ik iets online koop controleer ik diverse sites of er aantrekkelijke kortingen zijn. Eigenlijk betaal ik nooit het volle pond. Ik zoek altijd naar eenzelfde product voor een lagere prijs. Macht der gewoonte denk ik….

> Maak gebruik van gratis klantenkaarten. Zeker als je regelmatig bij een en dezelfde winkel koopt. Zo bespaar je na enkele keren winkelen al gauw heel wat euro’s.

> Organiseer gezellig een ruilfeest met vriendinnen. Je shopt op die manier gratis nieuwe kledingstukken. Vraag je vriendinnen bijvoorbeeld iemand mee te nemen die niet tot je vriendenkring behoort. Dat levert nogal eens interessante en onbekende kledingstukken op. En hebben je vriendinnen ook kids? Dan kun je eveneens kijken of er nog kinderkleding valt te ruilen.

> Winkel wat vaker tweedehands, vintage of kringloop. Er is nu en dan supermooie en amper gedragen kleding te koop voor weinig. Zeker de moeite waard. Even wassen en het ziet er als bijna nieuw uit.

> Shop in de uitverkoop. Maar, koop niet omdat het voordelig is. Check desnoods je lijstje of je het ook echt nodig hebt.

> Koop niet iets, omdat het een modetrend is. Kijk of het past bij je stijl en smaak.

> Zorg goed voor je kleding. Was het op 30 graden als het waslabel dat voorschrijft. Zo blijft je kleding langer mooi.

Wat zijn jouw tips om op kledingaankopen te besparen?

Morgen publiceer ik een uitgebreid overzicht met waar je voordelig mooie en aparte kleding koopt en ook een aantal bijzondere verkoopsites voor je 'afdankertjes'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten