Eigenlijk is koken met kliekjes iets wat ik enorm lekker en
leuk vind. Meestal doe ik dat zaterdags en in het dagelijkse leven noemen wij
dat thuis: De Makkelijke Zaterdag. Daarom dacht ik een nieuwe rubriek te
starten onder die naam. Vanaf vandaag publiceer ik elke zaterdag een
kliekjesgerecht, inclusief recept. Uitgangspunten zijn: restjes, simpel,
smakelijk, voordelig en al snel.
Gadogado met botersla en komkommer in zuur
Het prettige van gadogado is dat je het eigenlijk met heel
veel verschillende soorten groenten kan maken. Nou heb ik het vrij traditioneel
aangepakt. Door restjes sperziebonen en taugé te gebruiken plus er een halve
krop gesneden botersla aan toe te voegen. Maar, je kan er ook prima bloemkool-
of broccoliroosjes voor gebruiken, diverse koolsoorten, wortelen enzovoort.
Eigenlijk lenen heel veel groenten zich
voor dit kliekjesgerecht.
De gebruikte kliekjes
> Sperzieboontjes: even de kook erover, afspoelen met
koud water en laten uitlekken.
> Taugé: wassen en laten uitlekken.
> Botersla: wassen, droogdeppen en in reepjes snijden.
> Eieren: hard koken.
> Zilvervliesrijst: altijd op voorraad en reuze handig
voor dit gerecht.
> Komkommer: in dunne plakjes snijden en met wat augurken
in een schaaltje met azijn doen. Het 'augurkennat' kun je natuurlijk ook gebruiken.
> Zelfgemaakte pindasaus: pindakaas, wat
melk, sambal (of verse rode peper), sojasaus (Kikkoman), serehpoeder,
citroensap, gemberpoeder…
> Gebakken uitjes: altijd op voorraad van de toko.
Vervolgwerkwijze
Hierboven heb ik voor een deel al aangegeven wat ik met de
verschillende kliekjes (ingrediënten) heb gedaan. Hieronder het vervolg:
- De sperzieboontjes roerbakken en aan het eind de taugé
even toevoegen
- Zilvervliesrijst koken en afgieten. Ik breng eerst het
water aan de kook en voeg dan de rijst toe. Daarna draai ik het gas uit. De
rijst gaart nu in pakweg 20 minuten gaar in het hete water.
- Pindasaus maken door enkele eetlepels pindakaas in een
steelpannetje te doen. Wat melk toevoegen en langzaam warm laten worden.
Vervolgens voeg ik wat sambal, sojasaus, serehpoeder, gemberpoeder en
citroensap toe. Maar, je kan de saus ook maken zoals je bent gewend.
- Vervolgens serveer ik het gerecht per bord. Ik maak het op in de keuken. Ik begin met de zilvervliesrijst. Daarna de botersla.
Vervolgens de sperziebonen met taugé plus een gepeld hard ei in stukjes.
Daarover een schep pindasaus en tot slot wat gebakken uitjes erbij voor de liefhebber.
- Als bijgerecht hebt ik komkommer en augurken in zuur erbij gedaan.
Smakelijk klieken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten