Pagina's

zaterdag 25 april 2015

De Makkelijke Zaterdag: kliekjes gadogado met botersla

goedkoop koken met kliekjes: gadogado en botersla

Eigenlijk is koken met kliekjes iets wat ik enorm lekker en leuk vind. Meestal doe ik dat zaterdags en in het dagelijkse leven noemen wij dat thuis: De Makkelijke Zaterdag. Daarom dacht ik een nieuwe rubriek te starten onder die naam. Vanaf vandaag publiceer ik elke zaterdag een kliekjesgerecht, inclusief recept. Uitgangspunten zijn: restjes, simpel, smakelijk, voordelig en al snel.

Gadogado met botersla en komkommer in zuur

Het prettige van gadogado is dat je het eigenlijk met heel veel verschillende soorten groenten kan maken. Nou heb ik het vrij traditioneel aangepakt. Door restjes sperziebonen en taugé te gebruiken plus er een halve krop gesneden botersla aan toe te voegen. Maar, je kan er ook prima bloemkool- of broccoliroosjes voor gebruiken, diverse koolsoorten, wortelen enzovoort. Eigenlijk lenen heel veel groenten zich  voor dit kliekjesgerecht.

De gebruikte kliekjes

> Sperzieboontjes: even de kook erover, afspoelen met koud water en laten uitlekken.

> Taugé: wassen en laten uitlekken.

> Botersla: wassen, droogdeppen en in reepjes snijden.

> Eieren: hard koken.

> Zilvervliesrijst: altijd op voorraad en reuze handig voor dit gerecht.

> Komkommer: in dunne plakjes snijden en met wat augurken in een schaaltje met azijn doen. Het 'augurkennat' kun je natuurlijk ook gebruiken.

> Zelfgemaakte pindasaus: pindakaas, wat melk, sambal (of verse rode peper), sojasaus (Kikkoman), serehpoeder, citroensap, gemberpoeder…

> Gebakken uitjes: altijd op voorraad van de toko.

Vervolgwerkwijze

Hierboven heb ik voor een deel al aangegeven wat ik met de verschillende kliekjes (ingrediënten) heb gedaan. Hieronder het vervolg:

- De sperzieboontjes roerbakken en aan het eind de taugé even toevoegen

- Zilvervliesrijst koken en afgieten. Ik breng eerst het water aan de kook en voeg dan de rijst toe. Daarna draai ik het gas uit. De rijst gaart nu in pakweg 20 minuten gaar in het hete water. 

- Pindasaus maken door enkele eetlepels pindakaas in een steelpannetje te doen. Wat melk toevoegen en langzaam warm laten worden. Vervolgens voeg ik wat sambal, sojasaus, serehpoeder, gemberpoeder en citroensap toe. Maar, je kan de saus ook maken zoals je bent gewend.

- Vervolgens serveer ik het gerecht per bord. Ik maak het op in de keuken. Ik begin met de zilvervliesrijst. Daarna de botersla. Vervolgens de sperziebonen met taugé plus een gepeld hard ei in stukjes. Daarover een schep pindasaus en tot slot wat gebakken uitjes erbij voor de liefhebber.

- Als bijgerecht hebt ik komkommer en augurken in zuur erbij gedaan.


Smakelijk klieken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten