Elke zaterdag heb een gemakkelijk en lekker recept voor je. Het liefst gemaakt van kliekjes, want dat is wel zo voordelig: -). Vandaag staat er pizza-tomatensoep op het menu. Pizza, omdat de soep ruikt alsof je een pizzeria binnenstapt en de kids dol zijn op eten met de letter P. Gecombineerd met restjes zelfgemaakt volkorenbrood en kliekjes geraspte kaas een gemakkelijke en smakelijke maaltijd.
Soep en restjes
Soep maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. En het fijne is: restjes lenen zich er prima voor. Heb je eenmaal een basisbouillon? Dan kost het bereiden ervan maar weinig tijd. Heerlijk als makkelijke zaterdagmaaltijd of wekelijkse lunch, maar ook tussendoor geniet ik graag van een kopje zelfgemaakte soep.
Gebruikte kliekjes voor de pizza-tomatensoep
> 2 wortelen (totaal zo’n 175 gram): schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
> 2 uien: pellen en in kleine stukjes snipperen.
> 1 blik gepelde tomaten: hoort thuis in onze standaard voorraad.
> 200 gram verse tomaten: in kleine blokjes snijden. (Deze kun je ook vervangen door tomaten uit blik).
> 2 stronken selderie: schoonmaken en klein snijden.
> 3 teentjes knoflook: pellen en fijn hakken.
> 1 eetlepel olijfolie: om de groenten te fruiten.
> 1 liter (eigengemaakte) bouillon. (Trouwens? Hoe je zelf eenvoudig een basisbouillon bereid van restjes daar kom ik in een later blog op terug). Avond van tevoren uit de vriezer gehaald.
> Flinke handvol Italiaanse pizzakruiden: deze komen van De Bazaar in Beverwijk waar je allerlei kruidenstalletjes hebt.
> Paar eetlepels verse peterselie of basilicum: op voorraad in zakjes in de vriezer.
> Eventueel: 175 gram magere rundergehakt. Gisteren gehaald, want in soep horen ballen volgens manlief en de kids!
> Zout en (versgemalen) peper.
Nodig voor de kaas-broodstengels
> Restjes (zelfgemaakt) volkorenbrood: zijn leftovers van broden die ik in reepjes heb ingevroren.
> Kliekjes kaas: kleine stukjes kaas rasp ik altijd en doe ik vervolgens in zakjes in de vriezer. Nu komen die goed van pas voor de stengels.
Zo maak je de pizza-tomatensoep
Wat je met de verschillende ingrediƫnten doet, heb ik hierboven uitgelegd. Vervolgens heb ik het als volgt aangepakt:
- In een soeppan verhit ik de olijfolie.
- Uien, wortel, selderie en tomatenblokjes toevoegen enkele minuten aanfruiten. Aan het eind voeg ik de knoflook toe om te voorkomen dat die aanbrandt. Dus blijven roeren.
- De gepelde tomaten uit blik toevoegen en alles goed doorroeren tot het goed warm is. Niet aan de kook brengen.
- Voeg de (groente)bouillon toe. Doe de Italiaanse kruiden erbij en roer alles goed door. Breng het nu aan de kook.
- Laat de soep pakweg 10-15 minuten zachtjes doorkoken op een laag vuur.
- Meng ondertussen het gehakt met wat zout en peper en draai er dan balletjes van.
- Haal de soeppan van het vuur en maal met de staafmixer de groente fijn. Alle smaken komen nu bij elkaar. Je keuken ruikt echt alsof je pizza’s aan het maken bent!
- Zet de pan weer op het vuur en doe de gehaktballetjes erbij. Breng het nog opnieuw aan de kook en laat het circa 10 minuten op een laag vuurtje koken. Maak je een vegetarische variant dan sla je deze stap uiteraard over.
- Schep tot slot de soep in diepe borden of kommen. Garneer ze met peterselie of basilicum.
En zo bereid je de kaas-broodstengels
- Verwarm voor de kaas-broodstengels de oven voor op 175 graden.
- Gebruik je het rooster uit je oven? Haal die er dan eerst uit;-)
- Leg de broodstengels op bakpapier op het rooster en bestrooi ze met kaas. Ik heb ook een aantal met zeezout bestrooid (eerst ingesmeerd met een beetje olijfolie overigens). Je kunt de stengels natuurlijk ook in een ovenschaal leggen, bestrooien en dan in de oven zetten.
- Bak de stengels vervolgens in zo’n 10 minuten af.
- Serveer de broodstengels bij de pizza-tomatensoep.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten