Pagina's

vrijdag 22 juni 2012

Bespaartip: Maak zelf je BBQ-pakketten!

Voordelige BBQ met doe-het-zelf vlees-, vis- en/of groentenpakketjes.
Wanneer het BBQ-weer is in Nederland is nogal moeilijk in te schatten. En om nu op een holletje naar de winkel te gaan om een kant-en-klaar BBQ-pakket te kopen zodra de zon schijnt, daar pas ik voor. Verhoudingsgewijs zijn de pakketten duur en bieden niet altijd het lekkerste vlees of vis. Vandaar dat ik zelf de BBQ-pakketjes maak en invries. Wordt het BBQ-weer? Dan ontdooi ik eenvoudig enkele pakketjes en genieten maar. Hoe je zelf BBQ-pakketjes maakt en geld bespaart.

Hoeveelheden BBQ-pakketjes

Voor het samenstellen van de BBQ-pakketten kies ik altijd kleine hoeveelheden. Ik verpak vlees daarom per 2 stuks. De reden is dat het sneller ontdooit dan een grote hoeveelheid vlees. Hoeveel vlees je wilt serveren, hangt natuurlijk van je persoonlijke smaak af.
Meestal kies ik voor 2 stukjes vlees per persoon. Navraag bij de slager leert dat je voor een normale barbecue zo’n 200 tot 250 gram vlees per persoon kunt rekenen. Kinderen hebben gemiddeld genoeg aan 100 tot 150 gram. Maar, serveer je diverse bijgerechten zoals brood, salades en dergelijke? Dan heb je doorgaans minder vlees nodig. Dus ook op die manier kun je nog besparen op je BBQ.

Hoe zelf BBQ-pakketjes maken?

Voor de BBQ-hoef je echt geen kant-en-klare pakketten te kopen. Je maakt de doe-het-zelf BBQ-pakketjes heel eenvoudig zelf. Bijvoorbeeld door in de aanbieding je vlees te kopen als je boodschappen doet.

- Hele kip

Kies bijvoorbeeld voor een hele kip. Die kip fileer je eenvoudig zelf. Het resultaat: 2 vleugeltjes, 2 kipkarbonades, 2 kippenbouten, 6 kleine borstfilets. Natuurlijk afhankelijk van het gewicht van de kip. Van de restjes trek je een heerlijke bouillon die je kunt invriezen voor een andere gelegenheid. De vleugeltjes, bouten en karbonades vries je per twee in. Van de filets kun je deels lekkere spiesjes maken en ook per twee invriezen.
TIP: Gebruik je spiesjes van hout? Leg deze dan even een paar uur in het water. Zo voorkom je dat de stokjes gaan splinteren.

- Kipfilets

Zie je het fileren van een kip niet zitten? Neem dan kipfilet in de aanbieding en maak er spiesjes van of eet het au naturel. Eventueel snijd je een filetje doormidden. Zeker als je graag meerdere soorten vlees serveert tijdens een BBQ.

- Gehakt

Van gehakt bereid je gemakkelijk hamburgers. Variatie breng je aan door te kiezen voor verschillende kruiden. Ook kun je gehaktrolletjes maken en omwikkelen met ontbijtspek en eventueel aan een spiesje doen.

- Speklapjes (fakkels)

Een liefhebber van speklapjes? Dan kun je van de dunne varianten eenvoudig zelf de fakkels maken die je in de kant-en-klare barbecuepakketten aantreft. Je steekt de spies aan het begin door het speklapje en wikkelt deze vervolgens rond de spies. Aan het eind prik je de speklap nogmaals aan de spies vast en klaar. De speklapjes kruid je eenvoudig zelf met wat je lekker vindt. Paprikapoeder, kerriepoeder of andere kruiden.

Liever vis?

Eet je graag vis? Of ben je vegetariër? Dan kun je natuurlijk ook vispakketjes voor de BBQ samenstellen. Lekker is zalmfilet of tonijn. Of heb je liever gamba’s. Allemaal geschikt om in te vriezen. Bovendien maak je er eenvoudig visspiesjes mee.
Of kies een stevige witvis als kabeljauw. Ook goedkopere vissoorten zoals koolvis of pangafilet doen het goed op de BBQ. Of kies eens voor een forel. Wikkel die in aluminiumfolie. Doe er diverse kruiden en/of groenten bij, leg het op de barbecue en voor later: smullen maar.

Bijgerechten

Als bijgerecht bij een barbecue kun je voor stokbrood en een groene salade kiezen. Maar varieer eens met een gepofte aardappel of een couscous- of pastasalade. Serveer er verdere een frisse tomaten- of komkommersalade bij. Ook lekker is spiesjes maken met seizoensgroenten die je in huis. Even grillen op de BBQ et voilà. Lekker, gezond en budgetvriendelijk.
Hoe organiseer jij een voordelige BBQ? Je barbecuetips zijn van harte welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten