Pagina's

maandag 25 juni 2012

Is betalen voor Digikluis geldklopperij?

Bespaar met gratis digitale kluis

Online advertentie ANWB Digikluis.
Was afgelopen week bij de ANWB voor een wegenvignet. Vanwege de vakantie. Bij het afrekenen kreeg ik een folder: ANWB Digikluis. Kosten? 12,50 euro per jaar, exclusief voor leden.
Hmmm, klinkt handig en aantrekkelijk zo’n Digikluis. Of niet soms? Krijg spontaan een aanval van wat je noemt geldklopperij. En wat levert zo’n Digikluis de ANWB naar schatting op? Ik zou zeggen: Bespaar die 12,50 euro per jaar. Er zijn diverse gratis alternatieven.

Digikluis is handig

Met de ANWB Digikluis – vervanger van de ANWB Datakluis - kun je onder andere: 
-      Veilig en gemakkelijk bankpassen, creditcard en gsm’s registreren; 
-      Met 1 telefoontje geregistreerde passen en gsm laten blokkeren in geval van diefstal of vermissing; 
-      Herinnering verlenging ID-kaart, paspoort en rijbewijs; 
-      Eventueel een vergoeding eigen risico tot 1000 euro per gebeurtenis.

Eenvoudig kosten van Digikluis besparen

De 12,50 per jaar van de ANWB Digikluis kun je je eenvoudig besparen. Waarom en hoe? 
Nou gemeenten schrijven je aan wanneer je rijbewijs of identiteitsbewijs verloopt. 
-      Via je bank en/of creditcard maatschappij blokkeer je ook 24 uur per dag je bankpassen en creditcards. 
-      Ook je gsm-nummer blokker je eenvoudig via je provider. 
-      Trouwens…. nummers van je bankpassen, creditcard en gsm bewaar je ook super simpel online via een bericht aan jezelf met een gratis e-mailaccount via: gmail, yahoo, hotmail, live en diverse anderen. E-mailadressen die wereldwijd toegankelijk zijn. 
-      Ook kopieën van je rijbewijs, paspoort, verzekeringspapieren, geneesmiddelen et cetera bewaar je eenvoudig via een gratis e-mailaccount. Even de belangrijkste gegevens inscannen en klaar!

Gratis digitale kluisjes

Er zijn overigens tegenwoordig diverse gratis digitale kluisjes. Enkele voorbeelden op een rij: 

-     Lockertje
Tot 200 items registeren plus max. 2 MB aan bestanden en foto’s opslaan. Ook: een herinneringsdienst voor verjaardagen, afloop abonnementen, contracten en dergelijke. Alle info wordt versleuteld opgeslagen.
Prijs: gratis

-      Family+Friends
Onder de noemer Family+Friends biedt Familyware diverse diensten aan. Voorbeelden zijn:  een online fotoalbum, agenda, adresboek, e-mail en een administratie voor bankzaken, bezittingen, enzovoort.
Prijs: basisabonnement is gratis. Beschikbare opslagruime 1 GB. Daarboven ongeveer 20 euro per jaar.

-      Secumap
Met de gratis versie - Secumap Free - kun je zo’n 50 items opslaan. Hierbij is het uitdrukkelijk niet de bedoeling om foto’s of documenten op te slaan. Dus bedoeld voor en lijst met bezittingen, bankrekening- en creditcardnummers, verzekeringspolissen enzovoort.
Prijs: 50 items gratis, onbeperkt voor 25 euro per jaar.

Daarnaast is er ook een digitale kluis voor smartphones.. Bijvoorbeeld: www.personal.com. Niet alleen voor het opslaan van belangrijke bankgegevens, maar ook om je favoriete wijn en je allergieën, vakantiedagen, populaire muziek en dergelijke te delen met wie je wilt.

Schatting verdiensten Digikluis

Natuurlijk was ik ook benieuwd wat zo’n Digikluis nou oplevert qua inkomsten. Volgens de ANWB-site telt de organisatie 3.964.546 leden per 1 januari 2012. Als nu pakweg 20% daarvan een Digikluis opent. Dit komt neer op zo’n 792.909 leden. Als die leden jaarlijks allemaal 12,50 euro betalen dan levert dat de ANWB 9.911.365 euro op. Natuurlijk bruto, want er moeten ook kosten worden gemaakt. Ik wil niet kinderachtig doen. 

Digikluis: laks en naïef?

Ik vraag mij af: zijn wij inmiddels zo laks en naïef dat we voor het digitaal bewaren van zaken gaan betalen? Zaken die we gratis of met wat simpele stappen eenvoudig zelf voor nop kunnen regelen? Graag lees ik je reactie.

Zou jij betalen voor een digitale kluis? Of bespaar je op dergelijke ‘luxe’ uitgaven? Overigens is het aantal aanbieders van digitale kluisjes zeer beperkt. Wellicht zegt dat ook iets over de dienst? Meer lezen over het gebruik van digitale kluisjes? Lees dan bijvoorbeeld eens: Je gegevens in een digitale kluis: veilig of riskant?

2 opmerkingen:

  1. Overwegende of ik interesse heb in de ANWB digikluis en zoekende naar alternatieven stuit ik op dit blog.

    Het al dan niet digitale bewaren van belangrijke documenten en passen is goed zelf op te lossen. Je beschrijft er al een paar en hiervoor hoef je zeker niet te betalen.

    Maar de handigheid in de de ANWB digikluis zit hem natuurlijk niet in het bewaren van de gegevens, maar wel in het met 1 telefoontje blokkeren van verloren of gestolen passen/telefoons. De vraag is of ik daar 12.50 euro voor over heb. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Anoniem, dank voor je reactie. Tja, 12,50 euro voor iets wat je volgens mij ook zelf kan regelen. Enkele handige sites met informatie over het blokkeren van je pinpas, bankpas, creditcard, OV-chipkaart en de simkaart van je mobiele telefoon. ijn bijvoorbeeld: www.belangrijkenummers.nl, www.pasweg.nl, www.paskwijt.nl of www.pasblokkeren.nl. Groetjes, Dagelijkse Bespaartips

    BeantwoordenVerwijderen