Besparen op je vakantie met paradijselijke lowbudgetadressen. |
- 1. SERVAS
Spreek je Esperanto? Of wil je het leren? Dan biedt dat je voordelen. Want aanhangers van de taal hebben een internationaal netwerk met gastadressen. Meer informatie vind je op: SERVAS.org.
- 2. Stay4free
Dit is een gratis online accommodatie netwerk. Voorwaarde voor deelname is wel dat je je registreert. Kijk op: Stay4free.com.
- 3. Global Freeloaders
Wederom een online gemeenschap voor zogenaamde ‘freeloaders’. Dit zijn mensen die z’n voordeel doet met vrijgevigheid. De gedachte achter de site is: geld besparen, vriednen maken en de wereld vanuit het standpunt van de lokale bevolking bekijken. Meer weten? Kijk op: GlobalFreeloaders.com.
- 4. Hospitality Club
Nog een loot aan de tak van online netwerken waar je gratis slaapplekken kunt regelen. Inmiddels wel een zeer grote organisatie die ook vele andere zaken aanbiedt. Neem een kijkje op de site en kijk welke mogelijkheden het je biedt: hospitalityclub.com.
- 5. Couchsurfing
Inmiddels zeer populair en bekend als ‘slapen op de bank’. Maar, natuurlijk ook gewoon in een bed, tentje in een tuin, een appartement enzovoort. Behalve gratis slapen draait het bij couchsurfing ook op kennisuitwisseling over de beste plekken om te bezoeken, te eten en dergelijke. Een lidmaatschap is gratis. Wil je een geverifieerd lid zijn? Dan betaal je eenmalig pakweg 25 dollar. Info op: couchsurfing.com.
- 6. Tripping
Eenzelfde netwerksite als couchsurfing, maar dan van zeer recente datum. Het beschikt over een database met logeeradressen in pakweg 175 landen. Het biedt je de mogelijkheid een logeeradres in een appartement, op een boot, een ‘condo’ et cetera te zoeken bij een ’local’. Inschrijven kost niets. En ja, tripping is ‘free’. Meer weten? Surf naar: tripping.com.
- 7. Wwoofing
Het uitgangspunt van wwoofing (staat voor: weekend workers on organic farms) is werken in ruil voor kost en inwoning. Inmiddels zijn er wereldwijd veel adressen waar je terecht kunt. Geïnteresseerd? Via wwooffing.org vind je heel veel informatie over hoe je een ’wwooffer’ wordt en waar je zoal terechtkunt. Ook in Nederland is wwooffing mogelijk.
- 8. Huizenruil
Simpel, eenvoudig en goedkoop: je huis in Nederland ruilen met een ander gezin ergens in de wereld. Diverse huizenruilsites helpen je bij het vinden van je ultieme vakantiebestemming. Voor diverse sites wordt overigens wel een kleine vergoeding gevraagd voor wie wil deelnemen. Ook zijn er particuliere initiatieven die werken met gesloten beurzen. Enkele adressen online voor huizenruil zijn: huizenruil.com, HomeExchange.com, another-home.com en knok.com.
- 9. Homesitting
Zoals het woord al aangeeft pas je hierbij op het huis van een ander. In ruil daarvoor doe je diverse huishoudelijke klusjes en andere taken, zoals: het gras maaien, de brievenbus legen, eventueel de hond uitlaten, planten water geven enzovoort. Ook hier zijn commerciële bureaus die zich met homestitting bezighouden en particulieren die online of in printadvertenties huizenoppassers zoeken. Kijk voor meer info eens op: voor-elkaar.net, partirtranquille.com, ani-seniors.com en huisoppas.nl
- 10. Airbnb
Dit is eigenlijk meer een soort Bed & Breakfast bij particulieren. Je kunt je gratis registeren, zowel om gasten te ontvangen als zelf vakantieadressen zoeken. Je betaalt 3% commissie over elke bevestigde reservering. Airbnb heeft leden in ruim 190 landen en kamers te huur in meer dan 25.000 steden. Airbnb.com.- 11. BeWelcome
Deze club bestaat sinds 2007 en is een kleinere uitvoering van Hospitality Club. Ook hier draait het om slaapplekken delen, nieuwe mensen ontmoeten en kennismaken met andere gewoonten. bewelcome.org.
- 12. TeachersTravelWeb
Gratis overnachten bij gelijkgestemden? Als leerkracht heb je die mogelijkheid via Teachers TravelWeb. Van gratis logeren tot huizenruil. Kijk op: teachterstravelweb.com.
- 13. TaTuTa-project
Wil je bijna gratis het echte Turkije ervaren? Overweeg dan eens te logeren bij biologische landbouwers die participeren in het zogenaamde TaTuTa-project. Je bent bij ruim 65 boeren van harte welkom. Je kunt daarbij kiezen uit een verblijf tegen een kleine vergoeding óf als vrijwilliger meewerken voor gratis kost en inwoning.
Heb jij ervaring met couchsurfen, tripping, SERVAS of een andere organisatie om (bijna) gratis te logeren in je vakantie? Je ervaringen lees ik graag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten