Pagina's

dinsdag 17 juli 2012

(Gratis) buitendingen die je voor je 12e moet doen!


gratis, buiten spelen, buitendingen, ravotten, kinderen
Een van de gratis buitendingen die je voor je 12e moet doen!

Leuke buitendingen doen, kost helemaal niets en levert mooie en memorabele herinneringen op. Inspiratiebron is de Britse National Trust. Die organisatie maakte een top 50 met buitendingen die je als kind voor je 12e moet doen. Een koe melken, (kikker)visjes vangen, vuurtje stoken, belletje trekken, van een brug in het water springen enzovoort… En het leuke is: al die buitenactiviteiten zijn gratis. Wat is jouw favoriete lijstje met gratis buitendingen die je voor je 12e moet doen? Mijn not-to-miss lijstje staat verderop!

Waarom toplijst met buitendingen voor kinderen?

De gedachte achter het lijstje met 50 ‘not-to-miss’ buitendingen (Britse National Trust) is dat kinderen tegenwoordig nauwelijks nog buiten spelen. Ze zitten liever thuis achter de pc voor de tv of spelen met hun smartphone of tablet. En… ouders lijken het prima te vinden; op straat spelen is onveilig. Jammer, want buitendingen doen is ook nog eens gezond. Dat bewijst een recent artikeltje in het Algemeen Dagblad over een Canadees onderzoek. Hieruit blijkt dat meer dan gemiddeld tv-kijken een negatieve invloed op het gewicht en de fitheid van kinderen heeft. Dus, geef die computer, tablet, tv, mobieltje… een slinger. Laat je kind lekker buitendingen doen; spelen en ravotten. Het is gratis, gezond en levert een schat aan fijne herinneringen op voor later.

Mijn gratis not-to-miss lijstje

Hieronder mijn lijstje met favoriete gratis buitendingen die je voor je 12e moet doen. Overigens, liet ik mij als kind graag inspireren door de streken van onder andere Pietje Bell, Dick Trom en de jongens van De Kameleon, Hielke en Sietse.

1.
Je paard in indianenkleuren schilderen (met plakkaatverf) en vervolgens zonder zadel zo hard als je kan door het weiland galopperen. De wind in je haren voelen en je stevig vasthouden aan de manen om niet te vallen…. Wow, wat een gevoel van vrijheid… en blijheid.

2.
In de golven van de zee springen, tegen je rug laten beuken en herhaaldelijk kopje onder gaan. Uren achtereen. En als je ’s avonds in je bedje ligt nog steeds de deining (golfslag) van de zee voelen. Onvergetelijk.

3.
Zo hoog mogelijk in een boom klimmen. Vervolgens van de ene naar de andere boom ‘slingeren’ à la Tarzan. Misgrijpen of op een te dunne tak stappen die het begeeft. Naar beneden tuimelen en opgevangen worden door de dikkere takken en gebladerte onder je. Soms ook niet trouwens. Heerlijke ‘zielstuimel’ (auteur:Tip Marugg).

3.
Een geheime ondergrondse hut bouwen in een drooggevallen sloot. Daar samen met vriendjes een vuurtje in stoken om gejutte etenswaren (van thuis) op te roosteren. Van een broodje, aardappel tot kaas en marshmallows.

4.
Op een mooie zomerse dag door een enorm korenveld rennen zonder doel. Languit op je rug gaan liggen en eindeloos kijken naar de blauwe lucht en de kleine wolkjes die als een speer voorbij zien schieten en de droge geur van het koren inademen. Mmmmmm onbeschrijfelijk… vooral die geur…

5.
In je korte broek en T-shirt in een zomerse regenbui op straat dansen. In de veel te grote plassen springen. De regendruppels van je kruin over je gezicht naar beneden voelen rollen….

6.
Zwemmen in een sloot of natuurmeertje en de glibberige grond onder je voeten voelen. Langzaam tussen je tenen door laten glippen….. Rillen en opnieuw doen. Spannend en vies tegelijkertijd.

Die allereerste keer

Trouwens de sensatie, het gevoel en de blijvende herinnering van die allereerste keer, beschrijft Harrie Jekkers voor mijn gevoel ook in het liedje: ‘Zo mooi’. Een liedje over ervaringen boven de 12 jaar, maar wellicht toch een handige inspiratiebron om een top 5 lijstje te maken met welke buitendingen je moet doen voor je 12e.

Meer voorbeelden en tips buitendingen doen

Ben je benieuwd welke (gratis) buitendingen je allemaal voor je 12e moet doen? Kijk bij National Trust die heeft inmiddels een online lijst gepubliceerd: 50things.org.uk/. Om de volledige lijst te bekijken, is gratis registratie nodig. Maar zeker leuk met veel gratis inspiratietips om buitendingen te doen.

En wat is jouw top 5 not-to-miss lijstje met (gratis) buitendingen die je voor je 12e moet doen? Deel je lijstje en inspireer anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten