Geld besparen op het huidige Regeerakkoord? Pas de Back tot the basics bespaartips toe. |
Eindelijk, maandag 29 oktober 2012 was het dan zover. Rutte en Samson presenteerden hun regeringsplannen voor de komende 4 jaar. De belangrijkste punten uit het Regeerakkoord VVD-PvdA op een rij. Weinig zoet en veel zuur. Er wordt fors geschrapt in allerlei bestaande maatregelen om de overheidsbegroting weer in het gareel te krijgen. Eigenlijk niets nieuws onder de zon. Want, veel aspecten van het Regeerakkoord waren de afgelopen tijd al uitgelekt. Maar, hoe vang je de kosten op die het nieuwe Regeerakkoord met zich meebrengt? Back to the basics van besparen.
Stap 1: Waarom wil je besparen?
Bedenk waarom je wilt besparen. Om de tegenvallers op te vangen? Omdat je krap zit? Of om toch leuke dingen te kunnen blijven doen? En/of om te sparen; toekomst, kinderen, huis, auto enzovoort.. Ga daarom voor jezelf eens na waarom je wilt besparen. Het is immers de motivatie om minder geld uitgeven ook daadwerkelijk vol te houden.
Stap 2: Hoe pak je besparen aan?
Beginnen met besparen, betekent eigenlijk inzicht creëren in je geldzaken. Weet wat er binnenkomt en wat je uitgeeft; back to the basics van besparen dus. Klinkt misschien suf, maar in het wilde weg beginnen met besparen op allerlei zaken heeft eigenlijk weinig zin als je niet weet wat het je oplevert. Je bespaarinspanningen wil je toch graag terugzien? In minder kosten en wat geld overhouden? Dus, neem de tijd om je inkomsten en uitgaven te inventariseren en krijg grip op je geldzaken in 10 stappen.
Stap 3: Waarvan wil je maandelijks rondkomen?
Heb je inzicht in je financiële huishouding? Stel dan vervolgens een (maand)begroting op. Maak bijvoorbeeld gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies van het NIBUD. Deze rekentool helpt je stapsgewijs een eigen begroting te maken. Niet alleen zie je met de rekenmodule waar je veel geld aan besteedt en op welke posten mogelijk valt te besparen. Handig is ook dat je met deze NIBUD-tool je persoonlijke situatie kunt vergelijken met andere huishoudens in dezelfde situatie. Gewoon doen. Invullen kost je pakweg een half uurtje en kan je een mooie besparing opleveren.
Stap 4: Starten met besparen
Geld besparen kan op veel manieren. Enkele back to the basics bespaarstappen die je kunt maken om maandelijks geld over te houden zijn:
* Vaste lasten verlagen
Huur, hypotheek, gas, water, licht, telefoon, internet, tv en verzekeringen vormen een grote kostenpost. Vergelijk de prijzen van diverse zaken online en stap waar mogelijk voer naar een goedkopere aanbieder.
* Goedkoper bankieren
Bankier je traditiegetrouw bij dezelfde bank als je ouders? Check eens de tarieven van de verschillende banken. Op jaarbasis kan het je behoorlijk wat geld schelen.
* Voordeliger en up-to-date verzekeren
Haal de stofkam door je verzekeringen. Sluiten de verzekeringen nog aan bij je gezinssituatie? Heb je een inzittendenverzekering voor je auto en rijdt je altijd alleen? Ben je all-risk verzekerd en heb je een auto van pakweg 6 jaar oud? Ben je niet dubbel of te duur verzekerd? En check of je elders niet eenzelfde verzekering voor een lagere prijs kunt afsluiten.
* Onzichtbare kosten
Check je bankafschriften eens op onzichtbare geldvreters. Zoals automatische incasso’s voor een loterij, donatie en tijdschriftabonnement. Het bekende broodje in de kantine of bij het tankstation. Kleine kostenposten die je op jaarbasis mogelijk extra geld kunnen opleveren door ze te schrappen.
* Lening(en) aflossen
Heb je leningen lopen? Tracht die dan af te lossen als je extra geld hebt. Van je vakantiegeld, financiële meevaller, salarisverhoging enzovoort. Je bespaart zo veel geld op de rente die je maandelijks betaalt voor een lening. En kijk ook eens of je een lening elders voordeliger kunt onderbrengen.
* Voordeliger boodschappen doen
Kijk vervolgens ook of je voordeliger boodschappen kunt doen. Bekende bespaartrucs zijn winkelen met een boodschappenlijstje, kiezen voor een vast weekbedrag, Letten op de kiloprijzen, gebruikmaken van aanbiedingen, switchen naar een goedkoper merk enzovoort.
* Goedkoper koken
Goedkoper je eten koken betekent vaak koken in het seizoen. Maak gebruik van de groenten –fruit- en viskalender. Koop geen voorgesneden groenten, kook afgepaste porties. Gooi geen restjes weg, maar stel een kliekjes dag in. En: vries restjes in. Maak zelf kant-en-klaar maaltijden enzovoort. Scheelt je zeker ook weer uitgaven elke week.
* Kies voor tweedehands, delen, ruilen enzovoort
Als je iets echt nodig hebt, kun je ook kiezen voor tweedehands spullen. Of ruil spullen: van kleding, speelgoud en boeken tot je huis. Of ga spullen delen om kosten te besparen. Voorbeelden zijn de auto, gereedschap, op elkaars kinderen passen en dergelijke. Allemaal manieren om minder ui te geven en wat over te houden.
Stap 5: Geldproblemen voorkomen
Zorg dat je financiële problemen voor bent. Pas je uitgavenpatroon aan waar mogelijk. En heb je beginnende schulden? Kom dan in actie en wacht iet af. Kijk eens op zelf je schulden regelen. De website helpt je in 5 stappen meer ‘troubles’ te voorkomen.
Stap 6: Extraatje bijverdienen
Levert besparen niet hetgeen wat je wenst op? Dan kun je overwegen extra inkomstenbronnen aan te boren. Uit CBS-onderzoek blijkt dat tegenwoordig bijna 450.000 Nederlanders een tweede baan hebben. Er zijn zowel online als offline legio manieren om wat extra geld bij te verdienen.
Stap 7: Besparen is ook blijven genieten
Besparen betekent niet alleen beknibbelen en niets meer kunnen doen. Vergeet dus niet te genieten. En dat kan. Ook als je bespaart. Want, genieten zit ‘m niet zozeer in de grote dingen, maar juist in het kleine. Tijd samen met je familie, vrienden en gezin doorbrengen. Gebruik maken van allerlei gratis activiteiten in het land. Thuis eens lekker uitgebreid dineren. Een flinke bos- of strandwandeling maken enzovoort.
Back to the basics voor besparen helpt je op weg om de kosten van het Regeerakkoord het hoofd te bieden. Natuurlijk zijn er nog veel meer bespaarmogelijkheden; groot en klein. Wil je die lezen? Kijk dan eens onder Nieuw? Start hier voor heel veel praktische, handige en slimme tips om dagelijks te besparen. Van energiekosten, geldzaken, vrije tijd, huishouden, gezin en wonen tot (openbaar) vervoer.
Ga jij besparen om de kosten van het Regeerakkoord op te vangen? En hoe pak je dat aan?
-->
Geen opmerkingen:
Een reactie posten