Pagina's

donderdag 5 maart 2015

Dag 3: Hoeveel beweeg je? Begin een beweegdagboek!


Voel je gratis fitter en beweeg minstens 30 minuten per dag. 40% van de Nederlanders beweegt minder!
Dagelijks 30 minuten matig tot intensief bewegen is goed voor je gezondheid. Je hebt minder stress, meer energie en voelt je fitter.

Hoeveel lichaamsbeweging krijg jij elke dag? Beweeg jij dagelijks 30 minuten? En dat 5 dagen per week? De Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Volgens het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen haalt 40% van de Nederlanders de norm niet. Wij zijn volgens onderzoek zelfs Europees kampioen zitten! En jij? De challenge van dag 3 is: monitor een tijdje je beweegpatroon en je rust- en/of slaapmomenten. Schrijf het op in een beweegdagboek. Je krijgt zo een aardig beeld van wat je kunt doen om meer te bewegen of te rusten. Daarbij hoeft meer beweging krijgen je nauwelijks geld te kosten. Maar, daarover lees je meer de komende weken in het Low Budget Doe.Maar.Gewoon! Gezonder & Fitter Programma.



Nederlanders Europees kampioen zitten

Het lijkt misschien onzinnig om op te schrijven hoeveel je beweegt. Maar 30 minuten per dag matig intensief bewegen blijkt niet altijd even makkelijk als je 8 uur per dag werkt. (Te) lang zitten dreigt dan ook een nieuw arbeidsrisico te worden. Want, we brengen veel tijd zittend door. In de auto, het openbaar vervoer, achter het beeldscherm, voor de buis enzovoort. Volgens de Rapportage Sport 2014 (verschenen januari 2015) van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zijn Nederlanders Europees Kampioen zitten. Gemiddeld zo'n 6,8 uur per dag! 


Sport je wekelijks na werktijd? Zo'n 2 tot 3 uurtjes? In de sportschool? Of jog een rondje in het park? Natuurlijk is dat goed, maar het blijkt niet voldoende als je dagelijks veel tijd zittend doorbrengt. Want, langer dan een half uur zitten blijkt al ongezond. Wat vaker opstaan tijdens je werk en de benen strekken, zodat de bloedcirculatie weer op gang komt is goed voor je gezondheid. Bovendien helpt meer bewegen - ook op je werk - stress te verminderen en voorkomt dat je suf voelt. Challenge jezelf en haal dat kopje koffie voor een collega, telefoneer vaker staand en ga naar de wc op een andere verdieping als dat kan. Begin er vandaag mee!


Tips voor het bijhouden van een beweegdagboek


Tip 1: Maak eenvoudig je eigen beweegdagboek

Pak een A4. Maak 3 gelijke kolommen. En noteer daarin achtereenvolgens: de beweegactiviteit/rustmoment, hoelang en wanneer.

Trouwens er zijn ook handige gratis apps waarmee je het bijhoudt, zoals Moves. Hiermee krijg je een mooi overzicht van al je activiteiten op een dag. Zo kun je in de app zien hoelang je gewandeld, gerend of gefietst hebt.  Deze app is er voor Android en iPhone.

Tip 2: Minimaal 10 minuten per activiteit

Onder bewegen wordt een activiteit verstaan die je minimaal 10 minuten doet en matig tot intensief is. Je krijgt het warm en je ademhaling wordt vaak wat zwaarder. Echter, je moet nog wel in staat zijn om te kunnen praten en dus niet naar adem lopen happen. NB: Rustmomenten opschrijven helpt inzicht te krijgen in genoeg actief zijn, te weinig doen of veel te veel inactief zijn.

Tip 3: Welke activiteiten meetellen?

Voorbeelden van matig intensief tot zwaar bewegen zijn: huishoudelijke activiteiten als stofzuigen en ramen lappen, maar ook tuinieren plus fietsen, wandelen, hardlopen, fitness enzovoort. Dat kun je in je dagelijkse routine inbouwen en kost niets.


Weet jij hoeveel je werkelijk elke dag beweegt? Houd vanaf vandaag een tijdje een beweegdagboek bij. En... ben je kampioen zitten of beweeg je meer dan de norm?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten