Heb je een heerlijk ontspannen lang weekend gehad? Tijd met
je gezin, familie en vrienden doorgebracht? Lekker gegeten en tussendoor nog
wat extra beweging gepakt? Waarschijnlijk staat vandaag boodschappen doen op je
to-do lijstje. Ik wilde het ook doen, maar ik doe het niet. Ik ontdekte dat ik
nog voldoende (verse) producten in huis heb om vanavond een simpel en gezond
gerecht te maken: volkoren spaghetti met courgette/wortel linten in een kruidige tomatensaus.
Het recept vind je verderop. Lukt jou dat ook? De eerste challenge van week 6 is: Koop geen eten, maar bereid een
lekkere en gezonde avondmaaltijd met ingrediƫnten uit je voorraad. Je hebt
vast meer (gezonde) voedingsmiddelen in huis dan je denkt en zo bespaar je
direct weer wat geld.
Inventariseren voorraad
Na enkele dagen met toch wat meer overdaad dan normaal vind
ik het fijn als de dagelijkse routine weer terugkeert. Met gewoon eten zonder
veel poespas. Vanochtend stond een nieuw weekmenu maken op de planning. En
zoals gebruikelijk doe ik dan een inventarisatierondje. Ik kijk in de voorraadkast,
koelkast en schuur waar ik groenten en aardappelen bewaar. En wat blijkt? Boodschappen
doen voor het avondeten is vandaag helemaal niet nodig is. Er is nog voldoende
om een simpele en gezonde avondmaaltijd te bereiden. Dat scheelt weer tijd en bespaart
weer wat geld.
Zo staat er vanavond een volkoren spaghetti met
courgette/wortel linten in een kruidige tomatensaus op ons menu. De
benodigdheden:
- 1 courgette
- 3 wortelen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- (Verse) groene kruiden
- 1-2 blikken tomaten op sap
- Pak volkoren spaghetti (Even afwegen wat je per persoon nodig hebt)
Bij dit hoofdgerecht serveer ik een eenvoudige salade met:
- Tonijn in blik
- Krop sla
- ½ komkommer
De bereidingswijze in 5 stappen
Stap 1: Ik begin met het koken van de pasta. Allereerst
breng ik ruim voldoende water aan de kook. Dan voeg ik de volkorenpasta toe.
Even doorroeren en dan zet ik het gas uit. De pasta gaart dan in ongeveer 20-25
minuten.
Stap 2: Vervolgens snipper ik 2 uien en voeg 1 teentje
knoflook toe. Deze bak ik samen licht aan. Daarna doe ik er 1 blik tomaten op
sap bij en voeg wat (verse) kruiden toe. Denk aan: koriander, peterselie, basilicum
… plus een snufje zout en peper. Eventueel enkele keren inkoken door wat water
(of bouillon) toe te voegen, zodat je een mooie tomatensaus krijgt.
Stap 3: De courgette en wortelen snijd ik in dunne slierten
snijden met de kaasschaaf. Die roerbak ik kort. Ook kun je ze kort blancheren.
Let er wel op dat je de groenten direct afspoelt met koud water. Anders garen
de groenten te lang na.
Stap 4: Ondertussen maak ik de krop sla schoon en doe die in
een schaal. Verder snijd ik de komkommer in kleine stukjes en voeg die toe.
Eveneens doe ik het blikje tonijn erbij en klaar. Van wat olijfolie, azijn en
groene kruiden maak ik een simpele dressing. Die ik apart bij de salade serveer.
Stap 5: De borden maak ik tot slot als volgt op. Een schep
volkoren pasta. Daar bovenop de linten courgette en wortel en tot slot een
schep tomatensaus. Simpel, smakelijk en gezond. De salade zet ik op tafel.
Tip koken uit voorraad
Wil je gezond, lekker en voordelig koken uit voorraad? En
weet je niet wat te maken? Via onder andere het Voedingscentrum kun je allerlei
recepten vinden voor koken met restjes. Maar, ook diverse gratis apps als Left2Cook
en Slim Koken helpen je op weg.
Laatste week
De laatste week van het Low Budget Doe.Maar.Gewoon! Gezonder
& Fitter Programma is aangebroken. Je bent inmiddels 5 weken bezig met
gezonder eten, meer bewegen en geld besparen. Lukt het een beetje? Zit je al
lekkerder in je vel? Heb je meer energie, ben je mogelijk wat afgevallen en heb
je minder geld uitgegeven? Ik hoor het graag. Natuurlijk kun ook gewoon vandaag
starten met dag 1 van het doe-het-zelf Gezonder & Fitter Programma en de
verschillende stappen in je eigen tempo doorlopen. Zeker is dat het je helpt om
deze zomer beter in je vel en budget te zitten. Fijne week en tot morgen.
Wat eet jij vandaag uit voorraad?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten