Pagina's

zondag 12 april 2015

Dag 40: Sport kijken? Het is gezonder dan je denkt! 8 positieve effecten

Sport kijken is ook gezond. Maakt je fitter, slimmer en schept een band.

gezonder leven en je fitter voelen met minder geld
Denk je dat sport kijken een passieve bezigheid is? Nee, hoor. Sportwedstrijden en -evenementen bekijken heeft diverse positieve gezondheidseffecten. Daarom voor de lazy Sunday een leuke challenge: kijk wat vaker naar een sportwedstrijd. Thuis of live. Ongemerkt beweeg je meer, verbrand je ook nog eens de nodige calorieën en het hoeft je eigenlijk helemaal niet te kosten. Fijner kan ik gezonder leven en je fit voelen niet maken;-)

8 voordelen van sport kijken

1. Live een sportevenement bijwonen is een sport op zich

Woon je als sportliefhebber live een voetbalwedstrijd, tennistoernooi, hockeywedstrijd, wielerevenement en dergelijke bij? Dan doe je dat niet als een zoutzak. Je gaat op in het spel. Je juicht, springt, klapt, roept et cetera en dat kost gewoon energie. Echt! Gemiddeld verlies je zo’n 100 calorieën per uur als je in levenden lijve bij een sportgebeurtenis present bent en toekijkt. Kijk je fanatiek een wedstrijd voor de buis? Dan kost je dat minimaal de halve hoeveelheid calorieën. Natuurlijk moet je dan de zoute, zoete en vette versnaperingen wel laten staan…

2. Motiveert om zelf ook actiever te worden

Anderen zien sporten en goede prestaties zien behalen, blijkt een goede motivator te zijn om in beweging te komen. Niet om dezelfde prestatie te leveren, maar eerder vanwege de mooi gespierde en afgetrainde lijven en je net zo fief willen voelen. Dus, ik zou zeggen: kijk wat vaker sport en doe er je voordeel mee. Laat het je inspireren om je fitter te voelen! Het schijnt zelfs zo te zijn des te meer je je verbonden voelt met een sport des te groter de kans dat je daadwerkelijk tot actie overgaat.

3. Goed voor je sociale contacten

Sport kijken is vaak een sociaal gebeuren. Met je partner of samen met vrienden. Van voetbal, tennis en wielrennen tot marathons. Enerzijds versterkt het de band met je partner als het in harmonie gebeurt en anderzijds is samen met anderen – familie, vrienden en collega’s – sport kijken een manier om je fijner te voelen. Het verbroedert en schept en speciale band.

4. Je leeft langer

Hoe raar het ook mag klinken, maar sport kijken draagt ook bij aan een langer leven. Zeker als je dat samen met anderen uit je sociale kringetje doet. Dan stijgt je levensverwachting met 50%. De reden? Goede vriendschappen helpen je beter met spanningen om te gaan. Zo blijkt namelijk uit een studie dat je minder emotionele en fysieke klachten  ervaart als je favoriete partij verliest. Aanwezige vrienden kunnen je opbeuren, troosten…

5. Maakt je slimmer

Sport kijken zet niet alleen je lichaam in beweging. Ook je geest doet mee, aldus een studie uit 2008 aan de Universiteit van Chicago. Hier ontdekten wetenschappers dat het kijken naar een sportieve activiteit een goede training is voor je hersenen. Het zorgt dat je scherper en alerter bent. Hierdoor verwerk je informatie beter. Verder ben je beter in staat te plannen, te checken en taken te realiseren.

6. Goed voor je zelfvertrouwen

Opkomen voor je favoriete team of sportheld heeft iets primitiefs. Het is als heel vroeger opkomen voor je stam of stamhoofd. Je identificeert je er bijvoorbeeld mee door bepaalde kleding te dragen in specifieke kleuren. Dat geeft je een gevoel van verbondenheid. Maar werkt ook mee aan een goede eigendunk waar je weer zelfvertrouwen aan ontleent. Ook is fan zijn van een team of persoon een goede manier om contacten te leggen en je verbonden te voelen.

7. Helpt een generatiekloof overbruggen

Sport kan ook helpen de kloof tussen bijvoorbeeld generaties te overbruggen. Denk aan de jeugd die opgaat in computergames terwijl opa al op jonge leeftijd is gaan werken. Langs de lijn van het sportveld of tijdens een WK voetbalwedstrijd vallen de verschillen weg. Spreken beiden dezelfde taal en delen dezelfde emotie. Zijn beiden bezig met die ene mooie sport en vinden zij elkaar.

8. Sport kijken als mini work-out

Volgens Australisch onderzoek aan de University of Western Sydney is sport kijken gezonder dan altijd dacht. Want, kijken naar sportende mensen verhoogt je hartslag, versnelt je ademhaling en je gaat er zelfs van zweten. Zeg maar hoe je lichaam reageert op een kleine work-out. De onderzoekers waarschuwen echter dat sport kijken geen vervanging is voor het echte bewegen.


Kijk jij vaak sport? Live of op tv? En... hoe voelt dat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten