Mindful eten betekent eigenlijk bewust eten én genieten. Doe jij dat? Of is het iets wat je automatisch doet. Bijvoorbeeld aan tafel. Weggedoken achter je krant of tablet. Je neemt de ene na de andere hap. Kauwt en slinkt door. Zonder echt te beseffen waarom en wat je eet. Ongemerkt eet je al snel meer dan je lichaam nodig heeft. De challenge deze keer is: Probeer vanaf nu met aandacht – mindful - te eten. Kies voor een tussendoortje of een van de hoofdmaaltijden. Maak je er een gewoonte van? Dan smaakt het eten beter, geniet je meer en je eet minder. Je merkt namelijk wanneer je verzadigd bent. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar kan je helpen geld te besparen. Over mindful eten en mijn tips.
Waarom mindful eten?
Bewuster eten en genieten doe je door je eetgewoontes en gedrag onder de loep te nemen. Dat kan je helpen gezonder en minder te leren eten en dat is alleen maar fijn. Wil je ermee aan de slag? Dan is het goed jezelf telkens de vraag te stellen: waarom eet ik? Want, volgens diverse onderzoeken zijn er 8 soorten honger die je eetlust triggeren, namelijk:
- Ogen, iemand zien eten
- Neus, iets lekkers ruiken
- Mond, sensatie van bepaalde voeding op je tong
- Maag, het horen rammelen of knorren ervan
- Oren, iemand horen kauwen of een het ontkurken van een fles
- Hart, eten uit woede, eenzaamheid, gezelligheid, verveling enzovoort
- Hoofd, wat die aangeeft zoals regels, gewoontes, gedachten…
- Lichaam, hoe voel je je? Heb je dorst? Tril je? Ben je duizelig? Voel je je slap?
Herken je deze verschillende vormen van honger? Mindful eten helpt je om de verschillende soorten honger te onderscheiden. Want, eet je met aandacht? Dan wordt het gaandeweg steeds gemakkelijker je hongergevoel te herkennen (waarom je eet) en ben je in staat betere keuzes te maken.
Tips mindful eten: kleine dagelijkse eetgewoontes veranderen werkt!
1: Dek de tafel
Je tafel dekken met alles wat erbij hoort, zorgt dat het uitnodigt om te eten en ervan te genieten. Doe dat. Het helpt een ontspannen sfeer te creëren en in alle rust te genieten van het eten dat je hebt klaargemaakt.
2: Neem de tijd
Deze vind ik erg lastig. Want, vaak gun ik mezelf weinig tijd om even rustig te eten. Ik ben meer met de kinderen bezig. Of zij wel eten wat er op het bord ligt. Ze te stimuleren en te motiveren een hapje te nemen. Anderzijds als het goed gaat, kost eten met kinderen tijd. Profiteer daar wat vaker van. Om zonder haast te eten wat er op je bord ligt. Het loont echt de moeite. In een onderzoek gepubliceerd op phys.org staat: de tijd nemen om te eten zorgt dat je minder eet en verzadigt langer. Zo aten de deelnemers aan het onderzoek in 29 minuten 579 calorieën. Toen ze stukken sneller aten (9 minuten) wat de calorie-inname al gauw 646 calorieën.
3: Leg de krant weg. Zet je mobiel, tablet en tv uit
Eten met een krant, tijdschrift, boek, smartphone, tablet of pc vind ik echt vreselijk. Niet alleen omdat je dan niet proeft wat je eet. Je schuift het immers gewoon gedachteloos naar binnen en merkt niet wanneer je verzadigd bent. Daarbij komt: eet je samen als gezin? Of bijvoorbeeld met andere huisgenoten? Dan doe je dat niet 3 keer daags. Neem als je samen bent dan ook even de tijd om met elkaar samen te zijn. Te praten, te luisteren en zeker ook te genieten van het eten dat is bereid. Vind het niet allemaal vanzelfsprekend. Bovendien iemand heeft tijd, moeite en energie geïnvesteerd om een lekkere maaltijd klaar te maken. Daar mag je zo nu en dan best even bij stilstaan.
4: Eet met kleine hapjes en kauw goed
Ga je eten? Neem dan kleine hapjes en kauw. Hoeveel keer? Moeilijk, te zeggen. Het gaat erom dat je lichaam uiteindelijk voldoende tijd krijgt om een signaal te geven dat je voldoende hebt gehad. Gemiddeld kost dat zo’n 20 minuten. Als je mindful eet merk je dat en eet je minder en bespaar je dus uiteindelijk geld. Echter, schrok je je eten naar binnen? Dan gebeurt dat pas als je al klaar bent. Daardoor eet je meer dan je eigenlijk nodig hebt. Trouwens? Ook de smaak van eten komt beter tot z’n recht door kleine hapjes te nemen en dat stimuleert minder eten.
5: Laat je zintuigen werken
Mindful eten betekent eten met al je zintuigen. Eigenlijk zet je die aan het werk. Niet alleen van kijken naar, ruiken aan, proeven en voelen in je mond. Maar ook luisteren naar je buik enzovoort. Doe je dat? Dan eet je bewuster, heb je eerder een vol gevoel en overeet je je minder snel. Daardoor eet je gezonder en kun je mogelijk zelfs wat geld besparen.
6: Pauzeer tijdens het eten
Een goede manier om minder te eten en erachter te komen of je voldoende hebt gehad is regelmatig even je bestek neer te leggen. Zo bouw je korte pauzes in en geef je je eten en je lichaam de tijd om te registreren of je voldoende hebt gehad.
7: Drink niet te veel
Ben je aan het eten? En is het je gewoonte om regelmatig een hap eten weg te spoelen? Probeer eens te wachten met drinken tot je mond leeg is. Hierdoor eet je al snel minder, omdat je niet eten dat nog onvoldoende gekauwd is wegspoelt en je ongemerkt alweer een volgende hap neemt.
8: Gebruik kleiner bestek of eet met stokjes
Wil je minder eten en met aandacht? Ga eens met kleiner bestek eten en probeer gewoon te genieten van elke hap die je in je mond stopt. Ook kun je voor de afwisseling eens met stokjes eten. Dat vergt meer concentratie. Eet je net zoveel als je normaal doet? In hetzelfde tempo? Ga de uitdaging eens aan. Vast en zeker eet je minder snel en merk je eerder dat je genoeg hebt.
9: Eet met je niet-dominante hand
Nog een veelgehoorde manier om mindful te eten is bijvoorbeeld je niet-dominante hand te gebruiken. Dus ben je rechts? Eet dan je soep eens met de lepel in de linkerhand. Draai het gebruik van mes en vork om enzovoort. Hoe gaat dat? Je moet vast en zeker meer nadenken over wat je doet en dat kan ervoor zorgen dat je bewuster en uiteindelijk minder en dus gezonder.
Is mindful eten niet een filosofie die je aanspreekt? Lees dan het artikel Weeg, weet, eet. Dat gaat eveneens over minder te eten, gezonder te eten en uiteindelijk geld te besparen.
Is mindful eten iets voor jouw? Of misschien pas je het al toe? Dan ben ik benieuwd wat je ervaringen zijn. Ik vind het, zoals hierboven beschreven, best lastig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten