Pagina's

donderdag 19 maart 2015

Dag 17: Kies je eigen personal trainer. Gratis work-out hulpjes en tips om elke dag meer te bewegen!

Gratis personal trainer, work-out hulpjes, apps,tips meer bewegen, voordelig fit

lekker in je vel zonder extra kosten en toch gezonder en fitter worden
Wil je graag dagelijks bewegen? Maar, vind je de sportschool te veel gedoe? Te duur? Of: ontbreekt het je aan de juiste motivatie? Geen nood. Gelukkig heb je met je laptop, smartphone of tablet toegang tot een zeer breed en gevarieerd aanbod gratis trainingsmogelijkheden. Inclusief tailormade beweegschema’s, motivatietips en doelenprogramma’s. Mijn challenge van vandaag voor jou is: Kies je eigen personal trainer. Beweeg je fit voor nop, inclusief tips hoe te starten en waar je de work-outs vindt.


Wat maakt een gratis online work-out aantrekkelijk?

· Thuis aan de slag met meer bewegen kost niets en bespaart dus geld.
· Je bepaalt zelf het tijdstip wanneer je traint.
· Je hoeft niet door weer en wind naar de sportschool. Dus, geen smoesjes meer!
· Je hoeft geen mooie trainingsoutfit aan te schaffen. Dat scheelt ook weer geld.
· Heb je een wat voller figuur? En ben je bang in de sportschool aangestaard te worden? Dan is thuis beginnen met work-outs een prima manier om wat beter in vorm te komen; conditie opdoen en spieren verstevigen.
· Ook maakt bewegen met online hulpjes het mogelijk te achterhalen welke vorm van bewegen je prettig vindt en bij je past. Immers het online aanbod is zeer groot. 

Wat zijn de nadelen van een kosteloze online work-out?

· Er is geen begeleiding die monitort of je oefeningen goed uitvoert.
· Programma’s sluiten niet altijd aan op je je beweegniveau. Daardoor bestaat de kans dat je te snel en te hard van stapel loopt wat demotivatie in de hand werkt.
· Online sportprogramma’s hebben geen weet van blessures die je hebt/ hebt gehad.
· Thuis een work-out doen vergt toch vaak behoorlijk wat motivatie en doorzettingsvermogen om te bereiken wat je wilt.

Zo maak je thuis sporten leuk!

  •    Loop niet te hard van stapel. Dus ga niet van niets doen naar dagelijks trainen. Je loopt het risico je spieren over te belasten.
  •    Begin rustig aan met bijvoorbeeld 3 keer per week en houd de oefeningen eenvoudig.
  •    Zoek een work-out die bij je past. Qua interesse en beweegactiviteit.
  •    Luister naar hoe je lichaam reageert op oefeningen. Ben je helemaal buiten adem en doet alles pijn? Dan ben je aan het forceren. Doe rustig aan. Zo voorkom je blessures.
  •    Doe je oefeningen met een filmpje? Kijk dan goed hoe ze worden uitgevoerd. Een spiegel gebruiken om te zien hoe je het doet, helpt hierbij.
  •    Vraag een vriend(in) om samen met je te bewegen. Dat maakt het niet alleen leuker, maar je kunt elkaar ook stimuleren, motiveren en helpen.
  •    Kies vaste tijdstippen in de week wanneer je een work-out doet. Zet het eventueel in de familieagenda, zodat de rest van je huisgenoten weten dat je dan niet beschikbaar bent. Zie het als tijd voor jezelf, me-time.
  •    Draag eenvoudige sportkleding. Een hemd (+goede ondersteunden bh voor dames), legging of joggingbroek. Niet te wijd, want dat zit niet lekker als je veel beweegt. Bovendien kun je met te wijde sportkleding in de spiegel moeilijk zien of je oefeningen wel goed uitvoert.
  •    Ook zou ik adviseren sportschoenen te dragen tijdens de oefeningen. Die zorgen voor voldoende steun, grip en ook demping tijdens het springen. Boven zitten sportschoenen prettiger als je sport.
  •    Houd een beweegdagboek bij om je vorderingen te zien. Dat helpt om door te gaan! 

5 tips voor handige, leuke en uiteraard gratis work-out hulpjes

Tip 1: Blogalites en Fitness Blender

Het Amerikaanse Blogilates biedt je onder andere cardio- en pilates work-outs voor het hele lichaam met video’s, trainingsschema’s en oefeningen. Nog een Amerikaanse site is: Fitnessblender.

Tip 2: Van Nederlandse bodem

Een Nederlands beweegprogramma is Work Out van de Dag. Dit zijn eenvoudige oefeningen die je dagelijks kunt doen. Per mail word je ervan op de hoogte gebracht. Inclusief video’s en duidelijke instructies.

Tip 3: YouTube

Ook YouTube is natuurlijk ook een onuitputtelijke bron voor gratis work-outs. Diverse trainers hebben er tegenwoordig een eigen kanaal. Naast de eerdere genoemde Blogilates en Fitness Blender tref je er bijvoorbeeld Zuzka Light (van BodyRock.tv) aan. Ook de Nederlandse Jessevan der Velde kun je hier inschakelen als je personal trainer.

Tip 4. Apps om meer te bewegen: hardlopen, fietsen, yoga…

Er zijn ook heel veel gratis apps die je als je personal trainer kunt gebruiken en je helpen geld te besparen. Het fijne van die beweegprogramma’s vind ik persoonlijke dat je ze helemaal op je persoonlijke wensen kunt afstemmen. Wil je graag hardlopen? Hieronder enkele voorbeelden, zoals:

- Runkeeper app die precies bijhoudt waar je hebt hardgelopen en hoe snel. Zo krijg je audiofeedback over je snelheid en gelopen kilometers. Tegen betaling kun je de app koppelen aan Withings weegschaal of Fitbit activitytracking.

- Runtastic app is een goed gratis alternatief voor Runkeeper. Het houdt exact bij waar en hoe hard je hebt gerend en bevat verschillende trainingsschema’s .

- Hardlopen met Evy, de app van de Vlaamsche hardloopcaoch Evy Gruyaert! Met simpele instructies helpt zij je op weg. 1 minuut hardlopen, 1 minuut rust om langzaam je conditie op de bouwen en inclusief peptalk. Ook zijn er podcasts voor een opbouw naar 5 en 10 kilometer beschikbaar via sport.be.

- Strava is ook een gratis app waarmee je kunt hardlopen, maar ook fietsen. Ook is er een betaalde versie voor meer functionaliteit.

Wil je wat relaxter bewegen? Dan zijn er bijvoorbeeld yoga-apps. Een bekend voorbeeld is Daily Yoga. Deze app biedt je de keuze biedt uit ruim 40 yogasessies met filmpjes in HD-kwaliteit, meer dan 300 houdingen en gratis achtergrondmuziekjes. In de diverse sessies is er aandacht voor specifieke lichaamsdelen en spiergroepen als buik, rug, borst en billen.

Is meditatie wat je zoekt? De meditatie-app Buddhify is dan mogelijk een optie. Geschikt voor beginner en op elk moment van de dag te gebruiken. In de trein, op de fiets of gewoon lopend. Het heeft 4 verschillende instellingen van helderheid tot ontspanning.
Natuurlijk kun je ook zelf via Google zoeken op hardlopen, apps en reviews.

Tip 5: Websites sportscholen

Kijk eens op sites van sportscholen, die hebben tegenwoordig ook hun eigen apps om je te helpen meer te bewegen en je gezonder plus fitter te voelen.


Houd je mij op de hoogte van je ervaringen met gratis thuis sporten via internet, tv of je mobiel? Je reacties ben ik zeer benieuwd naar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten