Pagina's

zondag 22 maart 2015

Dag 20: Eet vaker een dagje geen vlees: word flexitariër! Gezonder, voordeliger en net zo lekker

minder vlees eten bespaart geld en is goed voor je gezondheid

Lekker in je vel zitten en geld besparen gaat hand in had
Een dagje geen vlees eten is al helemaal niet meer zo ongebruikelijk. Wist je dat inmiddels al 86%van de Nederlanders flexitariër is? Las eens per week of meerdere keren een vegetarisch dagje in. Geen vlees eten is beter voor je gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. Maar dat niet alleen: vlees is sowieso een duur voedingsproduct. Eet je er minder van? Dan bespaar je geld. Ga de challenge aan: Eet deze week een dagje geen vlees. Nog beter: omarm vanaf nu de leefstijl van een flexitariër.

Vlees eten is als het koekje bij de koffie

Vlees eten… hmmm lastig. Ik ben opgevoed in de katholieke traditie. Daardoor stond er sowieso op vrijdag vis op het menu. Vervolgens een broer die rond z’n 10-de vegetariër werd én later zelfs veganist. Daardoor is vlees eten voor mij geen dagelijkse kost en ben ik eigenlijk al lange tijd flexitariër. Iemand die niet elke dag vlees eet.

Toch, als ik verder over het onderwerp nadenk, dan heb ik het gevoel dat je vlees eten bijna met de paplepel krijgt ingegoten. Tenminste velen. Je doet vleeswaren als beleg op je boterham. Combineert een stukje vlees met je aardappelen en groente. Mixt het door een salade. Stopt het in een hartige taart of bakt het mee in een roerbakschotel. Eigenlijk is vlees eten net zoiets als dat koekje bij de koffie of thee. Het is er gewoon. Wanneer je het eet en hoeveel krijg je van huis uit mee.

En inderdaad vlees levert belangrijke bouwstoffen, namelijk eiwitten. Die heeft je lichaam nodig om allerlei lichaamsprocessen optimaal te laten functioneren. Maar, natuurlijk hoef je die eiwitten niet alleen uit vlees te halen. Ook kaas, melk en eieren zijn er leveranciers van. En dan heb je nog een scala aan plantaardige producten dat kan voorzien in eiwitten. Denk aan: bonen, noten, peulvruchten, zaden enzovoort.

Dus, heb je vlees echt nodig? Niet in de hoeveelheid zoals het volgens mij vaak wordt gegeten. Het mag best wat minder. Gemiddeld schijnt ongeveer zo’n 100 gram vlees per volwassene genoeg te zijn. Want, eet je verder gezond, gevarieerd en voldoende? Dan haal je die benodigde eiwitten ook uit diverse andere voedingsmiddelen.

Ach, en inmiddels ken je vast ook wel de verhalen dat heel veel vlees dat we kopen helemaal niet zo gezond is. Niet alleen met de voeding van de dieren wordt geknoeid, maar ook de kleine hokjes waarin dieren groot worden, het mestoverschot, de kosten en milieubelasting van import plus export enzovoort. Want, als alle Nederlanders twee dagen per week plantaardige vleesvervangers zouden eten in plaats van vlees, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen, aldus de site www.flexitarier.nl. Wil je meer hierover lezen? Bezoek de site. Trouwens, ook via de organisatie Wakker Dier vind je veel info over dit onderwerp. Bijvoorbeeld het artikel: 10redenen waarom je beter geen vlees kan eten

Anyway, mijn conclusie is: minder vlees eten is niet alleen beter voor je gezondheid, het milieu plus de natuur, maar ook vanwege het dierenwelzijn en tot slot je portemonnee. Want eet je minder vaak in de week vlees? Verklein je de hoeveelheid? Dan bespaar geld. Of kies bewust ervoor minder vaak vlees te eten en kies bewust voor biologisch vlees. Qua kosten ben je dan niet duurder uit.

Mijn tips om minder vlees te eten

Tip 1: Let op keurmerken

Er zijn allerlei keurmerken die aangeven hoe duurzaam vlees, zuivel, eieren en vis is. Zo herken je bijvoorbeeld duurzaam vlees, zuivel en eieren als er een biologisch keurmerk, Drie Beter Leven sterren of een Rondeel-label op staat. Voor vis is het MSC-keurmerk een goede richtlijn. Meer info over keurmerken vind je ook op de thema-site van Milieu Centraal. 

Tip 2: Kies een vaste vleesloze dag

Wil je minder vlees eten? Dan is het vaak gemakkelijker om er een gewoonte van te maken door een vaste dag ervoor te kiezen. Engeland kent de Meatfree Monday, België Donderdag Veggiedag en Nederland de Plantaardig Maandag. Of maak vlees bijzonder en word een Weekday Vegetarian. Dan eet je alleen vlees in het weekend!

Tip 3: Download een keurmerken-app

Tegenwoordig zijn er voor je smartphone, die je meestal bij je hebt, allerlei handige keurmerken-apps. Enkele voorbeelden zijn: de Question Mark (voorheen Superwijzer) of de KeurmerkenWijzer van Milieu Centraal.

Tip 4: Lekkere vegetarische recepten ontdekken

Ga je minder vlees eten? Dan is het handig om wat lekkere recepten te hebben waar je uit kunt kiezen. Er zijn tig vegetarische receptensites, zoals de Vegetariër. Dus, maak het jezelf gemakkelijk en gebruik de vleesloze recepten. Goed voor je lijf en je bespaart geld.

Tip 5: Zet plantaardige alternatieven op je menu

Uiteraard zijn er diverse gezonde alternatieve voor vlees. Denk aan noten, bonen, zaden en peulvruchten. Ze zijn niet duur om te kopen, bevatten meer vezels en je hebt er vaak minder van nodig om je dagelijkse portie eiwitten binnen te krijgen.

Tip 6: Eet vaker vis

Een goede manier om minder vlees te eten is vaker vis op je menu te zetten. Je kunt voor verse vis kiezen, maar uit blik is een prima alternatief. Die verwerk je gemakkelijk in salades, soepen, pastagerechten enzovoort. Daarbij komt: zalm uit blik of tonijn (op waterbasis) is niet duur en wel goed voor je gezondheid. Het is namelijk net zo eiwitrijk als vlees, maar bevat daarnaast ook gezonde vetten.


 Behoor jij tot de groeiende groep flexitariërs? Of eet jij elke dag vlees? Hoeveel? En kies je voor biologisch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten