Een dagje geen vlees eten is al helemaal niet meer zo
ongebruikelijk. Wist je dat inmiddels al 86%van de Nederlanders flexitariër is? Las eens per
week of meerdere keren een vegetarisch
dagje in. Geen vlees eten is beter voor je gezondheid, het dierenwelzijn en het
milieu. Maar dat niet alleen: vlees is sowieso een duur voedingsproduct. Eet je
er minder van? Dan bespaar je geld. Ga de challenge aan: Eet deze week een
dagje geen vlees. Nog beter: omarm vanaf nu de leefstijl van een flexitariër.
Vlees eten is als het koekje bij de koffie
Vlees eten… hmmm lastig. Ik ben opgevoed in de katholieke traditie.
Daardoor stond er sowieso op vrijdag vis op het menu. Vervolgens een broer die rond
z’n 10-de vegetariër werd én later zelfs veganist. Daardoor is vlees eten voor
mij geen dagelijkse kost en ben ik eigenlijk al lange tijd flexitariër. Iemand
die niet elke dag vlees eet.
Toch, als ik verder over het onderwerp nadenk, dan heb ik het gevoel dat je vlees
eten bijna met de paplepel krijgt ingegoten. Tenminste velen. Je doet vleeswaren als
beleg op je boterham. Combineert een stukje vlees met je aardappelen en groente.
Mixt het door een salade. Stopt het in een hartige taart of bakt het mee in een
roerbakschotel. Eigenlijk is vlees eten net zoiets als dat koekje bij de koffie
of thee. Het is er gewoon. Wanneer je het eet en hoeveel krijg je van
huis uit mee.
En inderdaad vlees levert belangrijke bouwstoffen, namelijk
eiwitten. Die heeft je lichaam nodig om allerlei lichaamsprocessen optimaal te
laten functioneren. Maar, natuurlijk hoef je die eiwitten niet alleen uit vlees
te halen. Ook kaas, melk en eieren zijn er leveranciers van. En dan heb je nog
een scala aan plantaardige producten dat kan voorzien in eiwitten. Denk aan: bonen,
noten, peulvruchten, zaden enzovoort.
Dus, heb je vlees echt nodig? Niet in de hoeveelheid zoals
het volgens mij vaak wordt gegeten. Het mag best wat minder. Gemiddeld schijnt ongeveer
zo’n 100 gram vlees per volwassene genoeg te zijn. Want, eet je verder gezond,
gevarieerd en voldoende? Dan haal je die benodigde eiwitten ook uit diverse andere
voedingsmiddelen.
Ach, en inmiddels ken je vast ook wel de verhalen dat heel
veel vlees dat we kopen helemaal niet zo gezond is. Niet alleen met de voeding
van de dieren wordt geknoeid, maar ook de kleine hokjes waarin dieren groot
worden, het mestoverschot, de kosten en milieubelasting van import plus export
enzovoort. Want, als alle Nederlanders twee dagen per week plantaardige
vleesvervangers zouden eten in plaats van vlees, dan zou dat per jaar de
CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen, aldus de site www.flexitarier.nl. Wil je meer hierover
lezen? Bezoek de site. Trouwens, ook via de organisatie Wakker Dier vind je
veel info over dit onderwerp. Bijvoorbeeld het artikel: 10redenen waarom je beter geen vlees kan eten.
Anyway, mijn conclusie is: minder vlees eten is niet alleen
beter voor je gezondheid, het milieu plus de natuur, maar ook vanwege het dierenwelzijn
en tot slot je portemonnee. Want eet je minder vaak in de week vlees? Verklein
je de hoeveelheid? Dan bespaar geld. Of kies bewust ervoor minder vaak vlees te
eten en kies bewust voor biologisch vlees. Qua kosten ben je dan niet duurder
uit.
Mijn tips om minder vlees te eten
Tip 1: Let op keurmerken
Er zijn allerlei keurmerken die aangeven hoe duurzaam vlees,
zuivel, eieren en vis is. Zo herken je bijvoorbeeld duurzaam vlees, zuivel en
eieren als er een biologisch keurmerk, Drie Beter Leven
sterren of een Rondeel-label
op staat. Voor vis is het MSC-keurmerk een goede richtlijn. Meer info over
keurmerken vind je ook op de thema-site van Milieu Centraal.
Tip 2: Kies een vaste vleesloze dag
Wil je minder vlees eten? Dan is het vaak gemakkelijker om
er een gewoonte van te maken door een vaste dag ervoor te kiezen. Engeland kent
de Meatfree
Monday, België Donderdag Veggiedag en Nederland de Plantaardig Maandag.
Of maak vlees bijzonder en word een Weekday Vegetarian. Dan eet je alleen vlees in het weekend!
Tip 3: Download een keurmerken-app
Tegenwoordig zijn er voor je smartphone, die je meestal bij
je hebt, allerlei handige keurmerken-apps. Enkele voorbeelden zijn: de Question Mark
(voorheen Superwijzer)
of de KeurmerkenWijzer van Milieu Centraal.
Tip 4: Lekkere vegetarische recepten ontdekken
Ga je minder vlees eten? Dan is het handig om wat lekkere
recepten te hebben waar je uit kunt kiezen. Er zijn tig vegetarische
receptensites, zoals de Vegetariër. Dus, maak het jezelf gemakkelijk en gebruik
de vleesloze recepten. Goed voor je lijf en je bespaart geld.
Tip 5: Zet plantaardige alternatieven op je menu
Uiteraard zijn er diverse gezonde alternatieve voor vlees.
Denk aan noten, bonen, zaden en peulvruchten. Ze zijn niet duur om te kopen, bevatten
meer vezels en je hebt er vaak minder van nodig om je dagelijkse portie
eiwitten binnen te krijgen.
Tip 6: Eet vaker vis
Een goede manier om minder vlees te eten is vaker vis op je
menu te zetten. Je kunt voor verse vis kiezen, maar uit blik is een prima
alternatief. Die verwerk je gemakkelijk in salades, soepen, pastagerechten
enzovoort. Daarbij komt: zalm uit blik of tonijn (op waterbasis) is niet duur
en wel goed voor je gezondheid. Het is namelijk net zo eiwitrijk als vlees,
maar bevat daarnaast ook gezonde vetten.
Behoor jij tot de groeiende
groep flexitariërs? Of eet jij elke dag vlees? Hoeveel? En kies je voor
biologisch?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten