Allemaal kennen we de uitspraak: ontbijt als een vorst, lunch als een prins en dineer als een bedelaar. Zowel het advies van het Voedingscentrum als andere onderzoekers wereldwijd is dat ontbijten goed voor je is. Daarentegen zijn er recent ook twee verschillende studies gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition waaruit blijkt dat we onze visie op hoe belangrijk ontbijten is misschien moeten herzien. Tja, daar gaat mijn blogje… Nou eigenlijk ook weer niet. Want, skip je je ontbijt? Dan krijg je geheid in de loop van de ochtend enorme trek en dat werkt ongezond snaaigedrag en extra kosten in de hand. Vandaar dat ik de challenge toch schrijf: Start je dag met een ontbijtje. Want, zeg nou zelf: na een nachtje slapen heeft je lichaam behoefte aan brandstof. Ik zie het als een houtkachel. Geef je die geen hout? Dan brandt die ook niet.
Waarom ontbijten goed voor je is?
Bijgaand een overzicht waarom je juist wel moet ontbijten!
Bron: foodbeast.com
Hoe je gezond en budgetvriendelijke ontbijt?
1. Maak een lijstje met een aantal ontbijtjes die jij en je gezin lekker
vinden. Zorg dat je de benodigdheden ervoor altijd in huis hebt. Dan grijp je
niet mis en weersta je de neiging om het ontbijt over te slaan. Ook kun je zo
door de week wat variatie in je ontbijtjes aanbrengen. Elke dag hetzelfde wordt
nogal eens als saai ervaren.
2. Dek eventueel ’s avonds de tafel en zet bij het opstaan de spullen
voor het ontbijt klaar. Dat kost je amper 5 minuten. Zo zorg je ervoor dat je
even gaat zitten om te eten. Je voorkomt zo dat je straks onderweg een ontbijtje moet kopen. Trouwens, een banaan en bakje yoghurt zijn zo klaar.
3. Zorg voor bewaartrommels, potjes, bekers, schaaltjes enzovoort. Niet
alleen handig om de etenswaren in te bewaren, maar ook om je ontbijtje mee te
nemen als je je een keer wat laat bent. Dan kun je je ontbijtje onderweg naar
je werk opeten.
4. Kies voor groente en fruit uit het seizoen, want die zijn voordeliger.
Heb je tijd? Loop dan tegen 5-en over de markt. Diverse fruitsoorten en
groentes zijn dan doorgaan een stuk goedkoper en dat scheelt je uitgaven.
5. Shop je basisproducten en langhoudbare voedingsmiddelen voor het
ontbijt bij de goedkope supers en let op aanbiedingen van voeding die je thuis
regelmatig eet. Dat scheelt altijd geld.
6 x snel, gezond en budgetvriendelijk ontbijten
Ontbijt 1: Melk met havermout en yoghurt met muesli
Ik kies voor de goedkoopste basic versies zonder suikers en
dergelijke. Vaak ook behoorlijk voordeliger dan de cruesli en andere crunches
met chocolade, gedroogde stukjes fruit enzovoort. Voeg eventueel zelf wat
nootjes en stukjes seizoensfruit (appel, bessen, perzik of banaan) toe.
Afhankelijk van wat er op voorraad is thuis. Gemakkelijk, lekker en voordelig.
Ontbijt 2: Volkoren boterhammen met beleg
Brood bak ik in het weekend en haal dat door de week per
keer uit de vriezer. Als beleg kies ik de ene keer hartig en de andere keer
zoet. Hartig is voor mij kaas (20+ (geiten)kaas, hüttenkase, magere smeerkaas),
komkommer, tomaatje, avocado eitje of vis. Ook stukjes fruit zijn lekker, zoals
peer en banaan. Nu en dan een rijstwafel met pindakaas. Vleeswaren zijn aan mij
niet echt besteed. Maar het is wel in huis, want de rest eet het wel.
Ontbijt 3: Melk met brinta
Manlief en de kinderen zijn hier een fan van. Ik koop brinta zonder toeters en bellen (lees: toevoegingen als
suikers, conserveringsmiddelen et cetera) zijn een prima en gezonde vervanger van
havermout is. Daarbij kost het niet veel.
Ontbijt 4: Smoothie met fruit, spinazie en granen
Mijn favoriet momenteel. Voor 2 personen gebruik het
volgende:
- 1 Rijpe banaan (deze vries ik regelmatig met schil en al in en gebruik die in bijv. een smoothie. Dan is-ie in elk geval lekker koud.). Andere fruitsoorten kunnen ook. Let gewoon op de aanbiedingen en het seizoensfruit.
- Ongeveer 200 gram verse (seizoens) bladgroente ((sla, spinazie, andijvie, boerenkool, postelein etc.), maar ook rode bietjes of komkommer doen het goed.
- 1 Sinaasappel/mandarijn/peer/kiwi...
- 2 Eetlepels (magere) yoghurt
- 1 Glas water
- 2 Eetlepels havermout
- 1 Theelepel lijnzaad
Ik doe alles samen in een grote kom. Staafmixer erdoor en
binnen enkele minuten is de smoothie klaar. In twee glazen schenken en rustig
opdrinken. Voor mij is het een perfecte start van m’n dag. Het zorgt voor een
superfit gevoel. Natuurlijk kun je de andere portie prima tot de volgende dag
in een goed afgesloten beker of bakje in de koelkast bewaren.
Ontbijt 5: Volkoren pannen- of bananenpannenkoekjes
Voor de verandering best lekker om eens een volkoren
pannenkoek als ontbijt te nemen. Je combineert het gemakkelijk met wat fruit en
toefje yoghurt. Voor bananenpannenkoekjes gebruik ik per portie meastal 2 rijpe
bananen, 1 ei, beetje honing, kaneel en beetje zout. Mengen en bakken
maar.
Ontbijt 6: Yoghurt met banaan
Een schaaltje yoghurt (200 ml.) met een banaan, theelepel
gedroogde rozijntjes, lepel noten en wat geraspte kokos gaan er ook altijd wel
in. Je maakt het snel klaar en het voedt goed en kost weinig.
Ontbijt jij elke dag? En wat zoal?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten