Zet jij pannen of schalen op tafel als je gaat eten? Je bent niet de enige. Het schijnt dat de helft van de Nederlanders dat doet. De pannen staan bovendien in 80% van de gevallen op dezelfde plek op de tafel!!! Maar, weet je dat je meer eet met de pot op tafel en goed voor je is? Het triggert je hongergevoel en verleidt je om nogmaals op te scheppen. Niet zo gezond en kostenverhogend. Wil je gezonder eten en grip op je voedingsuitgaven houden? Leer jezelf een nieuwe en goede gewoonte aan. De challenge is daarom deze keer: Zet niet langer de pan op tafel. Schep het eten in de keuken op een bord en eet aan tafel. Klaar!
Onderzoek waarom je meer eet met de pan op tafel
In een artikel in de Nutrition Action Healthletter over zaken die je eetgedrag beïnvloeden is ook aandacht voor eten met de pan op tafel. En wat blijkt? Zet je pannen en schalen op tafel? Dan eten mannen gemiddeld 29% meer en vrouwen zo’n 10% extra. De belangrijkste reden daarvoor is dat mannen doorgaans sneller eten. Hebben zij hun bord leeg? Dan wachten ze ongeduldig tot de rest van de familie klaar is. Het gevolg is? Mannen scheppen dan nog maar een tweede of soms zelfs derde keer op. Vrouwen, die eten langzamer en scheppen daarom minder snel nog een tweede of derde portie op.
Tips gezond, voldoende en binnen budget eten
Zoals gezegd: zet geen pannen en potten op tafel. Het werkt meer eten dan je wilt of goed voor je is in de hand. Hoe je dat aanpakt?
- Schep je eten in de keuken op het bord
Heb je gekookt? Doe het eten in de keuken op je bord. Gewoon wat je nodig hebt én niet meer. Is er eten over? Doe dat direct – dus voordat je aan tafel gaat - in bakjes en zet het in de koelkast of vries het in. Handig voor de lunch of als maaltijd voor een andere keer met bijvoorbeeld een salade. Zo eet je genoeg en je bespaart uiteindelijk geld.- Niet voor de tv of achter de tablet
Eet je van een bord? Ga dan niet voor de buis zitten of pak je tablet erbij. Niet alleen verorber je maaltijd dan vaak gedachteloos. Ook is de kans groot dat je meer eet dan je nodig hebt. Eet bewust en geniet dat is wel zo goed voor je lichaam.- Gebruik kleiner bestek
Eet je met kleiner bestek? Dan neem je kleinere hapjes en houd je eigenlijk je brein voor de gek. De hoeveelheid voeding die je eet schat je brein anders in, maar blijkbaar krijg je ook eerder een signaal dat je genoeg hebt.- Serveer eten op een rood bord
Nog een manier om niet meer te eten dan je nodig hebt, is eten van een rood bord. Volgens onderzoekers van het tijdschrift Appetite consumeer je dan 40% minder. Rood associeer je namelijk met bijvoorbeeld een stopbord of zelfsgevaar. Trouwen ook kleinere platte borden schijnen ervoor te zorgen dat je minder eet dan wanneer je je eten in diepe borden serveert.
- Eet je maaltijd mindful
Mindful eten, is eten met 100% aandacht. Je staat stil bij de geuren, smaken, textuur enzovoort. Je kauwt rustig, legt je bestek na elke hap neer en laat je gedachten niet afdwalen naar alles wat er die dag is gebeurd of wat nog gaat komen. Je bent in het hier en nu. Resultaat: je overeet jezelf niet engeniet meer van je maaltijd.
Eet jij met pannen en schalen op tafel? En… eet je dan meer? Wat is je ervaring?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten