Pagina's

zaterdag 7 maart 2015

Dag 5: Move your body voor nop. Tel eenvoudigweg je stappen!

Move your body for nop. Tel je stappen met een gratis stappenteller!
Dagelijks je stappen tellen helpt je bewust te worden van je beweeggedrag.

























5 dagen per week minimaal 30 minuten actief bewegen zonder sportschool te bezoeken, dat klinkt toch ideaal? Met wat kleine aanpassingen integreer je meer in beweging zijn gemakkelijk in je dagelijkse leven. Het resultaat? Je voelt je gezonder en fitter zonder geld aan te spenderen. De challenge van dag 5 is: Tel je stappen met een gratis stappenteller! Haal jij 10.000 stappen per dag? Houd het vanaf vandaag bij. Het is niet ingewikkeld en kost je bovendien niets.

Waarom 10.000 stappen?

Volgens verschillende onderzoeken en wetenschappers is 10.000 stappen (om en nabij de 8 kilometer) per dag de grens om gezond en fit te blijven. Overigens komt dit getal niet zo maar uit de lucht vallen. De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde al bijna zo’n 50 jaar gelden aan dat volop bewegen gewoon enorm goed voor je lichaam en geest is. Hij drukte de hoeveelheid beweging vervolgens uit in stappen en concludeerde dat een volwassene gemiddeld 6.000 stapjes per dag zet. Wil je echter gezond en fit leven? Dan moet je 4.000 extra stappen zetten per dag. Dat is een half uur stevig wandelen. Samen komt dat uiteindelijk neer op in totaal 10.000 stappen en tegenwoordig is dat de minimale ‘norm’ die veelal wordt gehanteerd.

Hoeveel stappen zet jij dagelijks?

Elke dag 10.000 stappen zetten lijkt eenvoudig. Je brengt de kids te voet naar school. Loopt naar de trein of bus en stap misschien een halte eerder uit als het kan? Tijdens je lunchpauze haal je nog even een frisse neus en ’s avonds na thuiskomt laat je de hond uit. Maar, red je dan die minimale norm? Ik ben benieuwd. De afgelopen 2 weken heb ik verschillende stappentellers getest en mijn bewegingspatroon in kaart gebracht. Tja,… dat was confronterend! Ik dacht volop te bewegen, maar het tegendeel bleek waar. Structureel bleef ik rond de 6.500 stappen hangen. Maar ik had ook een dag van maar 1.100 stappen. Die dag werkte ik thuis. Zittend achter de pc en had dus nauwelijks de tijd genomen om geregeld m'n benen te strekken. Dus, zeker hoog tijd voor meer actie! Overigens, manlief haalde met gemak de 10.000 stappen. Soms bijna het dubbele per dag!

Je stappen en activiteitenniveau

Wat zegt het aantal stappen dat je dagelijks zet over je beweeggedrag? Onderstaande grafiek trof ik op de website: 10.000stappen.nl aan.

Wat zegt het aantal stappen dat je dagelijks zet over je beweeggedrag?



8 handige tips om je stappen te tellen!


Tip 1: Download een stappenteller

Een stappenteller is een handig hulpje om bij te houden hoeveel je beweegt. Stel jezelf als doel minimaal 10.000 stappen te zetten. Installeer bijvoorbeeld de gratis stappenteller Accupedo (Android en iPhone). Deze biedt diverse opties, zoals: je doel instellen, afmeting van je stap en dagelijkse begin- en eindtijden. Dat scheelt je weer batterijverbruik ’s nachts. Een andere gratis optie is: NoomWalk. Een simpele stappenteller die geen GPS gebruikt. Fijn, zo is de batterij van je smartphone niet snel leeg. Jammer dat de app niet het verschil meet tussen bijvoorbeeld wandelen en hardlopen. Leuk is wel weer de sociale kant, omdat je vrienden kunt toevoegen, elkaar complimenteren en reageren. Ook met de stappenteller Moves die ik al eerder noemde kun je je wandelgedrag prima bijhouden. Een andere optie is een sportarmband dragen die je stappen bijhoudt. Er zijn diverse soorten in allerlei prijsklassen. De Consumentenbond heeft een aantal stappentellers beschreven. Maar, op zich werken de gratis apps prima is mijn ervaring. Zeker als je je bewust wilt worden of je wel voldoende beweegt.

Tip 2: Meer bewegen in kleine beetjes

Afhankelijk van wat je huidige beweegpatroon is, is het niet moeilijk om meer te gaan bewegen. Belangrijk is wel dat je niet van superinactief naar superactief gaat. Dat is niet goed voor je gezondheid. Bouw het langzaam op. Het is prima om bijvoorbeeld 2 keer een kwartier een lichamelijke activiteit te doen of 3 keer 10 minuten. Het gaat erom dat je je inspant en je ademhaling wat zwaarder wordt.

Tip 3: Dagelijks bewegen helpt je ook om af te vallen

Wil je gewicht verliezen dan is regelmatig matig intensief bewegen net zo goed als je 2 keer per week je in de sportschool helemaal uit de naad te zweten en werken. Zeker ook als je lange tijd niet hebt gesport of een inactief leven leidt.

Tip 4: Meer bewegen is gratis

Er zijn oneindig veel opties om gratis meer in beweging te komen. Van huishoudelijk werk tot vaker de fiets te pakken, regelmatig gaan wandelen, de trap nemen en niet de lift of roltrap, spelen met je kinderen. In een latere uitdaging kom ik hier uitgebreid op terug!

Tip 5: Doe wat je leuk vindt

Natuurlijk is het belangrijk dat je een activiteit kiest die niet al te moeilijk is en die je leuk vindt. Weet je het niet? Welke sportieve bezigheid vond je als kind leuk?

Tip 6: Lunchen met vriend(inn)en?

Maak er een actief uitje van Pak de fiets of de benenwagen. Neem je eigen lunch mee en eet die onderweg en klets ondertussen bij.

Tip 7: Kinderen naar zwemles of andere sport?

Breng je je kinderen naar de sportieve activiteiten? En wacht je langs de lijn, in het zwembad of kantine tot ze klaar zijn? Besteed die tijd nuttig. Ga naar buiten en maak een flinke wandeling of fiets op en neer naar huis. Dat doe ik.

Tip 8: Challenge je partner, familie, vrienden, collega’s….

Je kunt natuurlijk ook anderen uitnodigen om de challenge met je aan te gaan om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Dat kan een extra stimulans zijn om nog wat extra stappen te zetten.

En… weet jij het aantal stappen dat je dagelijks zet? Neem de proef op de som. Download een stappenteller en laat mij weten hoe het gaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten