Pagina's

zondag 8 maart 2015

Dag 6: Ga voor 2 ons groente en 2 stuks fruit. Lekker, gezond en kostenbesparend!

Groente en fruit eten is niet duur, het is voedzaam, gezond en lekker. Kies dagelijks voor 2 stuks fruit en 2 ons groente!
Elke dag 200 gram groente en 2 stuks fruit eten is goed voor je gezondheid. Het is bovendien erg voedzaam, lekker en niet duurder. Of je nu verse groente en fruit kiest of voor blik, diepvries of glazen pot gaat.

Gezonder eten en meer bewegen is goed te doen ook als je wilt besparen!
Elke dag 2 ons groente en 2 stuks fruit eten, blijkt een hele opgave. Volgens onderzoek redt slechts 5% van de Nederlanders dat. En dan te bedenken dat in andere landen de richtlijn 300 gram fruit en 375 gram groenten is. Dus daar valt zeker nog gezondheidswinst te halen. En duur hoeft het echt niet te zijn. Want, kies je voor verse seizoensproducten? Diepvries, blik of uit glas? En niet voor bijvoorbeeld die prijzige ananas in de winter? Of die dure groenten buiten het seizoen? Dan bespaar je geld terwijl je een stuk gezonder en voedzamer eet. De challenge voor dag 6 is: Ga voor 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag.


Waarom fruit en groente eten?

Wil je gezonder eten en je fitter voelen? Dan zijn fruit en groente ideaal. Ze bevatten veel goede en belangrijke voedingsstoffen. Van kalium, magnesium, ijzer en chroom tot vitamine C plus caroteen wat je lichaam omzet in vitamine A. Ook zitten er in groente en fruit veel vezels. Onder andere goed voor de werking van je darmen. Verder zorgen groente en fruit voor een verzadigd gevoel, zodat je minder snel trek krijgt en tot slot houden ze je  bloedsuikerspiegel op peil. Kortom, zet elke dag zeker 2 ons groente en 2 stuks fruit op je menu. Lekker bij de maaltijd en tussendoor. Oh ja, niet onbelangrijk: meer groente en fruit eten hoef echt niet veel te kosten.

Groente en fruit: diepvries, blik of glazen pot gezond en goedkoop alternatief voor vers!

Over wel of niet groente en fruit uit de diepvries, blik of glazen pot eten zijn de afgelopen jaren veel discussies gevoerd. Het zou ongezonder zijn. Inmiddels is de algemene opvatting dat het goede, gezonde en niet onbelangrijk: budgetvriendelijke alternatieven zijn voor verse producten. Omdat ze eveneens vol vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen zitten die je lichaam nodig heeft.

Groenten uit de diepvries, blik en glazen pot worden in ongeveer 5 uur tijd verwerkt en verpakt. Daardoor verliezen ze nauwelijks voedingswaarde en doen niet onder voor verse groenten. Want, die worden doorgaans niet direct na het oogsten en aankopen in de winkel bereid. Die liggen meestal nog enkele dagen thuis in de (koel)kast. Bewaar je verse groente te lang? Dan gaat de voedingswaarde en kwaliteit ervan achteruit. Verder worden verse groenten nogal eens te lang gekookt, wat eveneens de uiteindelijke kwaliteit en voedingswaarde van de versproducten niet ten goede komt. Het credo voor verse groente is dan ook: kook of stoom het kort in weinig water of wok het eventjes!

Verder bevatten groente in blik en glazen pot geen conserveringsmiddelen, zoals vaak wordt verondersteld. Er wordt alleen water, zout, kruiden toegevoegd. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt over het reduceren van de hoeveelheid zout en dat gebeurt inmiddels stapsgewijs.
Ook worden er geen kleurstoffen gebruikt om bijvoorbeeld worteltjes en andere groente een mooie kleur te geven. De diepe kleur ontstaat doordat tijdens het blancheren de natuurlijke kleur intenser wordt.

Groente en fruit zijn zoals gezegd belangrijk, omdat ze allerlei gezonde en belangrijke voedingsvezels, mineralen en vitamines leveren. Om voor de juiste balans te zorgen is het goed volop te variƫren met de groente- en fruitsoorten die je dagelijks op je menu zet.

Hoeveel is 200 gram groente?  

Wil je niet telkens je groente afwegen? Dan is de algemene stelregel dat je per persoon 300 gram ongekookte groente nodig hebt. Na het schoonmaken, schillen en tijdens het koken blijft daar zo’n 200 gram van over. Van verse groente die veel slinken tijdens het bereiden, zoals spinazie en andijvie, heb je rauw al gauw 300 tot 400 gram nodig per persoon nodig. Of houd het volgende aan: 1 opscheplepel met groente is zo’n 50 gram. Dus 4 opscheplepels is 200 gram.

Hoeveel is 2 stuks fruit?

Om voldoende fruit te eten is de regel 2 stuks per dag wat neerkomt op zo’n 200 gram per dag. Dus 1 stuk is 100 gram. Dat kan een appel en een banaan zijn. Maar, wat als je kiest voor kleinere fruitsoorten als een kiwi, mandarijn of pruim? Dan heb je voor 1 stuk fruit dus 2 kiwi’s, 2 pruimen of 2 mandarijnen nodig. Kies je voor aardbeien? Dan heb je ongeveer 12 stuks nodig voor 1 stuk fruit.

Verse fruit- en groente sapjes

Natuurlijk kun je ook 1 stuk fruit vervangen door een verse sapje. Doe het echter met mate. Kies verder liever niet voor kant-en-klare sapjes. Want, vaak betreft het geen puur sap.. Er wordt nogal eens water aan toegevoegd. Je herkent dat aan de benamingen ‘concentraat’ en geconcentreerd vruchtensap’. Realiseer je eveneens dat tijdens het persen voedingsvezels kapot en bewaar je het een tijdje? Dan loopt eveneens de kwaliteit ervan achteruit wat betreft vitamines en mineralen.

Kies je voor groentesapjes met een sapmachine? Dan worden de voedingsvezels uit de groenten gehaald, zodat je het sap overhoudt.  Echter het fijne van groentesapjes is dat je ook gemakkelijk restjes als de broccoli-stronken, bloemkoolbladeren en dergelijke in de sapmachine kunt doen en zo eigenlijk niets meer verspilt.

De bekende groene smoothies maak je meestal in een blender. Hier zitten de voedingsvezels dus nog wel in en vullen daarom goed.  Het aantrekkelijk ervan is dat je er eveneens wat fruit aan kunt toevoegen om ze nog smkelijker te maken.  Bovendien kun je groene smoothies wel 2-3 dagen goed houden in de koelkast, aldus de in Amerika wonende Russische immigrante Victoria Boutenko, die de smoothie populair maakte. Groentesappen daarentegen drink je het liefst direct op.

7 eenvoudige manieren om dagelijks meer groente en fruit te eten

1. Het handigste is natuurlijk om groente en fruit verspreid over de dag te eten. Dan haal je gemakkelijker de aanbevolen hoeveelheden.

2. Maak er een gewoonte van om elke dag fruit en groente mee te nemen als je op pad gaat. Naar je werk of in je vrije tijd. Dat kan een appel, banaan of peer zijn, maar ook worteltjes, radijsjes, een stuk komkommer enzovoort neem je makkelijk mee in een klein doosje. Zo voorkom je eerder dat je iets en route koopt.

3. Doe wat vaker fruit en groente op je boterham. Zelf vind ik bijvoorbeeld peer lekker op brood, maar ook banaan en aardbei doet het goed. Of kies voor plakjes radijs, schijfjes komkommer, blaadjes sla en stukjes paprika.

4. Begin je dag met een stuk fruit bij het ontbijt. Of maak een smoothie met groente en fruit. Lekker snel en smakelijk.

5. Eet bij je lunch of avondeten elke dag een schaaltje rauwkost.

6. Voeg aan je toetje ’s avonds wat fruit toe.

7. Ook als tussendoortje zijn groente en fruit prima opties. Lekker, voedzaam en goedkoper dan koekjes, snoepjes, chocolade enzovoort. Kies voor worteltjes, komkommers en paprika’s (eventueel  met wat hummus) tot cherrytomaatjes, appels, peren en radijsjes.  Weten wat je tussen de maaltijden door eet? Raadpleeg bijvoorbeeld de CZ Tussendoortjesteller.


9 tips om voordelig groente en fruit te kopen!


1. Kalender met seizoensproducten

Wil je weten welke groente en fruit in het seizoen zijn? Via onder andere Milieu Centraal download je de seizoenskalender. Gewoon doen, want slim eten is kopen en koken in het seizoen en dat het scheelt je geld!

2. Koop geen gesneden, gewassen enzo groente en fruit

Voorgesneden en gewassen groente en fruit zijn duurder dan kopen zoals het is geoogst. Snijd en was het eenvoudig zelf.

3. Koop gerust ook diepvries, glazen of blik

Zoals hierboven al uitgelegd, kun je ook heel goed groente uit blik, glas of diepvries eten. Niet alleen gemakkelijk en snel te bereiden, maar ook voordelig zonder dat je aan kwaliteit inboet.

4. Versaanbiedingen? Vries zelf de groente en fruit in

Zijn bepaalde versproducten in de aanbieding? Koop er dan meer van. Kook, stoom, blancheer, wok of doe het onbewerkt in de vriezer. Dat bespaart je weer geld op verse groente- en fruitaankopen. En meet je de porties af voordat je ze invriest? Dan scheelt dat later weer tijd.

5. Herkomstcheck en productinformatie groenten en fruit

Via de online groente- en fruitencyclopedie veggipedia.nl achterhaal je allerlei info over meer dan 230 groente- en fruitsoorten. Van feitjes, weetjes en productinfo tot bewaaradvies. Eveneens kun je er een herkomstcheck doen. Nog makkelijker is de speciale app te downloaden. Daarmee scan je in de winkel eenvoudig de streepjescode voor meer productinformatie. Download ook de app in de App Store en Google Play.

6. Haal gratis of goedkoop groente en fruit op de markt

Aan het eind van de dag is het moment om voordelig je slag te slaan op de markt. Vaak hebben de kooplui nog ladingen met superrijp groente en fruit wat ze de volgende dag niet meer kunnen verkopen. Maak er gebruik van. Vraag of je het voor een habbekrats kunt kopen of dat je het gratis mee mag nemen. Lief lachen helpt. Oh ja, en wat op de grond ligt mag je meestal voor niets meenemen. Zo bespaar je nog meer!

7. Omarm het freeganisme en leef als een vrijbuiter

Het freeganisme verzet zich tegen de enorme verspilling van voedsel in de westerse consumptiemaatschappij. Door de leefwijze van een freegan - van free (vrij) en vegan (veganist) - te omarmen duik je eigenlijk figuurlijk in afvalbakken. Nou klinkt dat nogal vies, maar eigenlijk valt het allemaal reuze mee. Je eet geen half opgegeten broodjes, appels, stukken sla, komkommer en dergelijke uit een afvalcontainer. Wat ze wel doen? Eigenlijk leven ze als vrijbuiters. Ze halen hun  eten (buit), gratis (vrij) op bijvoorbeeld de markt aan het eind van de dag, bij bijvoorbeeld een supermarkt, maar ook bij restaurants, op evenementen, bij bakkers enzovoort. Het gaat om eten dat (bijna) over datum is en niet verkocht mag worden volgens de wet. Overigens gaat tegenwoordig ook veel voedsel (waaronder groente en fruit) dat (bijna) over datum is naar de voedselbanken. Onder andere H.J. Heinz, FrieslandCampina plus veel supermarkten werken structureel samen met de voedselbanken. Bijvoorbeeld Lidl doneert AGF-reststromen vanaf alle distributiecentra aan de voedselbank. Verder komen er steeds meer initiatieven tegen voedselverspilling.

8. Koop groente en fruit aan de bron

Lekker vers groente en fruit eten? Koop het aan de bron. Misschien niet altijd goedkoper, maar wel smakelijk, goed voor het milieu en je gevoel. Er zijn zelfs verschillende kant-en-klare groente- en fruitpakketten te koop, vaak inclusief recepten. Meer info via groentepakket.info/. Of kijk eens op landwinkel.nl. Vergelijk overigens wel de inhoud en prijzen van de pakketten, want die verschillen onderling nogal. En ze zijn tevens niet allemaal biologisch!

9. Reserveer je restjes groenten/fruit voor je lunch

Natuurlijk kun je ook prima een lekkere lunch bereiden van de restjes van de vorige dag. Of maak er een lekkere smoothie van voor ’s ochtends. Of verwerk  je restjes groente in een soepje, omelet of roerbakschotel.

Hoeveel groente en fruit eet jij dagelijks? Is dat 2x2? Ervaar zelf hoe lekker en voedzaam het is. Start er vanaf vandaag mee. Je voelt je straks niet alleen gezonder en fitter, maar je houdt ook geld over is mijn ervaring. Geldt dat ook voor jou?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten