Pagina's

dinsdag 10 maart 2015

Dag 8: Gezonder en fitter leven plus geld besparen: ervaringen en motivatietips!

Quote motivatie gezonder en fitter leven, besparen, motivatietips, challenge, ervaringen,
Persoonlijke quote van Dagelijkse Bespaartips om stapje voor stapje gezonder te eten, meer te bewegen en geld te besparen.

Gezonder en Fitter leven, low budget, zonder fratsen, goedkoop, doe-het-zelf
Het is vandaag een week geleden dat ik het Low Budget Doe.Maar.Gewoon! Gezonder en Fitter programma online startte. Ik ben benieuwd. Helpt het programma met elke dag een challenge je om stapje voor stapje gezonder te eten, meer te bewegen en tegelijkertijd minder geld uit te geven? Zijn er speciale onderwerpen, tips enzovoort waar ik je mee kan helpen? Laat het mij weten! In dit blog mijn 10 persoonlijke tips om je motivatie hoog te houden, hoe het met mij gaat en natuurlijk wil ik heel graag weten wat jouw ervaringen zijn.


Wat zijn jouw ervaringen met stap voor stap gezonder en fitter leven?

Hoe gaat het? Heeft mijn doe-het-zelf programma je aangezet om je leefstijl onder de loep te nemen? Wat betreft je eet- en beweegpatroon plus je uitgaven? Is het je gelukt om bijvoorbeeld een eet- en/of beweegdagboek te beginnen? Hebben mijn suggesties je daarbij geholpen? Heb je een stap gezet om regelmatiger te eten? Meer groente en fruit op je menu te zetten? Ben je gaan letten op hoeveel je elke dag nu werkelijk beweegt? Kom je in de buurt van die 10.000 stappen per dag? Of vind je het eigenlijk allemaal maar onzin. Te veel rompslomp? Vertel het eerlijk.

Mijn persoonlijke ervaringen

Okay, ik heb wat gesmokkeld. Want, ik ben al sinds begin februari 2015 bezig met het Low Budget Doe.Maar.Gewoon! Programma.
Niet dat ik zo ongezond leef en een heuse couchpotato ben. Is ook lastig als je kids hebt denk ik -;). Altijd ben ik wel in beweging en ik wil zowel qua voeding als sport het goede voorbeeld geven. Maar, op een aantal punten mag er wel wat veranderen. En dat wil ik op een gezonde en verantwoorde manier doen, zonder dat het ten koste ging van mijn/ons budget. Bovendien, geloof ik niet in uithongerprogramma’s bestaande uit strenge diëten met afslankpoeders, sapkuurtjes en dergelijke. Niet alleen kosten ze je veel geld, maar het resultaat is meestal maar van korte duur, want je pakt niet je eet- en beweegpatroon aan.
Daarom ben ik begonnen stap voor stap mijn leefstijl aan te passen. Aan wie ik ben, hoe ik leef, wat ik doe et cetera. Dat is dan ook het uitgangspunt van het Low Budget Doe.Maar.Gewoon! Gezonder & Fitter Programma. Geen keurslijf, maar gericht op het doorvoeren van kleine veranderingen. Dan komt zowel je body als mind minder in opstand. Geef je jezelf de kans te wennen aan de veranderingen dan maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker om vol te houden.

Wat ik wil veranderen en mijn nieuwe leefstijl!

- Regelmatiger eten; het ontbijt niet meer overslaan en zorgen voor verantwoorde extraatjes tussendoor, zodat ik niet ga snaaien. Mijn valkuil is niet zozeer zoetigheid. Daar heb ik maling aan. Ik houd van hartig, vooral kaas. Een heuse verslaving volgens manlief!

- Elke dag meer tussendoor bewegen en niet uitsluitend me focussen op 2 tot 3 uur per week sporten. Van zwemmen, joggen, wandelen, spinning, crosstraining enzovoort. 

- Strakker in mijn vel zitten, zoals enkele jaren terug toen ik bijna dagelijks sportte en nog geen kids had.

- Meer energie krijgen en me fitter voelen. Hoewel ik alles doe, ontbreekt mij af en toe de puf gewoon. Plof ik na een lange (werk)dag rond negenen op de bank en dat wil ik niet langer!

- Qua budget mag het best weer wat strakker. Voorheen redden we het met zo'n 65 euro per week. Is op zich goed te doen. Zeker ook omdat manlief 5 dagen per week op z'n werk eet. Echter, het laatste half jaar werd het bedrag geleidelijk aan steeds meer. Dus, daar wil ik ook weer meer controle op hebben en mag voor mijn gevoel niet boven de 70 euro per week komen.

- Afvallen heb ik niet als streven, maar door anders te gaan leven gaan er vast en zeker ook wat kilootjes af. En dat is mooi meegenomen.

En… eerlijk is eerlijk. Ik voel me inmiddels een stuk lekkerder. Ben energieker, m’n huid ziet er frisser uit en ik voel me eveneens een stuk fitter. Zo sta ik ’s ochtend meer uitgerust op. Doe meer dingen op een dag, zowel privé als qua werk en val ’s avonds niet langer uitgeput op de bank. Ook zit ik wat strakker in mijn vel, want m’n broeken zitten losser. Het weekbudget is ietsje omlaag gegaan, maar daar moet verder aan gewerkt worden. Onder andere door gewoon alles opschrijven wat er wordt uitgegeven, voorraadbeheer weer dagelijks doen en weekmenu's vooruit maken. Want, mijn ervaring is dat dat allemaal gewoon supergoed werkt. Maar, ik realiseer me dat ik er echt nog niet ben. M’n nieuwe levenswijze is nog geen vaste gewoonte, zoals die comfortabele jas of lekker paar sneakers. Ik moet blijven opletten.

Mijn 10 tips om je motivatie vast te houden

1. Houd het leuk en maak het aantrekkelijk voor jezelf

Honger jezelf niet uit en peiger jezelf ook niet af. Dan lukt het echt niet. Want, dan ben je puur op wilskracht bezig en die werkt net als een spier. Op den duur raakt die overbelast en dan gooi je het bijltje erbij neer. Doe gewoon elke keer een klein stapje. Zorg bijvoorbeeld eerst voor ritme en regelmaat: ontbijt, lunch en diner. Kies voor 2 ons groente, 2 stuks fruit en volkorenproducten als je brood, rijst of pasta eet. Gaandeweg wordt het steeds meer een gewoonte die bij je nieuwe ik past. En… natuurlijk betekent dat niet dat je helemaal niet meer mag zondigen. Nu en dan kan je best wat extra lekkers tussendoor eten of een keer niet sporten. Geniet er dan volop van en houd jezelf voor dat het daarna weer even genoeg is. Het gaat er eigenlijk om dat je zorgt voor de juiste balans. De bedoeling is dat je anders gaat leven, zodat je altijd lekker voelt. Zie het als een grote en positieve ontdekkingsreis. Maak van obstakels uitdagingen. Zie tegenslagen niet als problemen, maar als ervaringen die je verrijken.

2. Begin rustig aan

Wil niet alles tegelijkertijd: én gezonder eten én meer bewegen. Begin gewoon rustig. Stap voor stap. Voeg telkens als je voelt dat je eraan toe bent een goede en gezonde stap toe aan je huidige leefpatroon. Dan maak je het gemakkelijker voor jezelf en wordt het op den duur een goede gewoonte die je op den duur automatisch doet. Hoelang dat duurt verschilt van persoon tot persoon. Maar denk niet dat je er met 1, 2 of 3 weken bent. Oude gewoontes zijn als ingesleten karrensporen die ingeprent zitten in je brein. Die poets je niet zomaar weg. Die moet je omleiden. Dat doe je het gemakkelijkst door kleine wijzigingen door te voeren die nauwelijks merkbaar zijn.

3. Volg je instinct niet

Je huidige leefpatroon bestaat op heel veel punten uit instinctief gedrag. Ben je moe? Ervaar je spanningen? Misschien ga je dan automatisch eten? Nagelbijten? Herken je dat? Ga daarin niet mee. Negeer het en doe wat anders. Leid je gedachten af. Of misschien heb je wel een back-up plan? Anders maak er eentje. Schrijf pakweg 10 leuke dingen op die je kunt doen als je in de verleiding komt. Pak je telefoon en bel iemand. Ga een stukje wandelen. Drink een glas water enzovoort. Zo weersta je je instinct.

4. Creëer vrije (me-)tijd

Veel ouders herkennen dat wellicht. De tijd vinden om meer te bewegen. Voor mij in elk geval wel. Zeker ook omdat manlief 5 middagen en avonden werkt, inclusief de weekenddagen, en ik dan voor de kinderen zorg. Er blijven uiteindelijk 2 doordeweekse avonden over dat ik kan sporten. Wat ik al deed. De overige extra vrije tijd (eigenlijk dus me-time) creëer ik nu onder andere door ’s avonds geen tv meer te kijken als de kinderen slapen. Ik sport dan gewoon thuis. Van planking (loeizwaar, maar wel effectief) en touwtje springen tot lopen op de crosstrainer en BBB-oefeningen. Tussendoor pak ik overdag (eventueel met de kinderen, zeker in het weekend) zoveel mogelijk beweging. Van wandelen in het park, naar het strand of de duinen fietsen, voetballen, zwemmen, samen thuis dansen et cetera. Er is eigenlijk heel veel mogelijk als ik m’n tijd wat anders indeel is mijn ervaring. Ook door het echt als tijd voor mezelf te zien, me-tijd, geef ik het een positieve draai en voorkom ik gesteggel over te weinig ruimte en tijd krijgen voor mezelf! 

5. Laat de weegschaal links liggen

Volg je het Gezonder & Fitter Programma om af te vallen? Ga dan niet steeds op de weegschaal staan en tel ook niet de hele dag je calorieën. Focus je liever op het veranderen van je leefstijl. Weeg je aan het begin en doe dat nogmaals aan het eind of als je voor je gevoel tevreden bent. Gaandeweg merk je toch wel dat je lijn slanker en strakker wordt plus dat je beter in je vel zit. Het bijhouden van een eetdagboek online, zoals die van het Voedingscentrum, vertelt je bovendien of je voldoende eet of te weinig. Richt je je alleen maar op de cijfertjes dan maak je het niet leuk voor jezelf. Focus je liever op wat je eet en doet plus hoe je je voelt. Dat zegt veel meer.

6. Geloof in jezelf!

Natuurlijk is het onontbeerlijk om in jezelf te geloven. Natuurlijk kan jij het: gezonder eten en meer bewegen, zodat je lekkerder in je vel komt en waarschijnlijk ook geld bespaart. Zeg gewoon elke dag tegen jezelf: Ik kan dit! En denk dus niet: Ach, ik probeer het, maar dat lukt toch niet. Doe je dat wel? Dan ga je er onherroepelijk ook naar handelen op den duur! Benader het positief dan zal het resultaat er ook naar zijn! En lukt het een dag wat minder? Gooi dan  niet meteen de handdoek in de ring. Heb vertrouwen in jezelf!

7. Zorg voor een gezond waak- en slaapritme

Verder heb ik mijn zogenaamde waak- en slaapritme veranderd. Ik sta tegenwoordig om 06.30 uur op en niet meer om 07.00 uur. Daardoor heb ik de tijd om een ontbijtje te maken en dat voorkomt het bekende dipje in de ochtend rond pakweg 10.00 uur. Daarna ontbijten we rond 07.20 uur of 07.30 uur samen als gezin. Tevens ga ik nu steevast tussen 22.30 uur en 23.00 uur naar bed. Ik wacht niet tot manlief om 23.30 uur of soms later thuiskomt. Misschien ongezellig, maar daardoor ben ik wel een stuk meer uitgerust ’s ochtends en zit overdag ook lekkerder in m’n vel. Wellicht ook doordat ik een stuk beter slaap.

8. Maak foto’s van jezelf 

In plaats van de weegschaal wekelijks te raadplegen heb ik vanaf het begin van mezelf foto’s gemaakt. Dat doe ik om de 2 weken, maar minder vaak is ook goed. Omdat je pas na pakweg 3 weken de eerste zichtbare resultaten ziet volgens onderzoekers. Leg je na enkele maanden de foto’s naast elkaar? Dan zul je volgens mij versteld staan van het resultaat dat je hebt geboekt. 

9. Wees trots op wat je doet!

Wat mij ook enorm motiveert is gewoon trots zijn op elke stap die ik zet. Ik geef mezelf geregeld een pluim of schouderklopje. Omdat ik vind dat ik goed bezig ben. Kies voor gezonde en verse producten die goed voor mij zijn en uiteindelijk een veel beter gevoel geven dan bijvoorbeeld een stuk kaas. Want, dat stukje kaas bevredigt wel op de korte termijn, maar kan me daarna nog een behoorlijke tijd een schuldgevoel geven.  Ik vraag me dan tegenwoordig ook af: Is dit hapje van 5 minuten echt de moeite waard? In 9 van de 10 gevallen is het antwoord: Nee! En dan kan ik het echt stukken beter de verleiding weerstaan.

10. Vergeet niet te genieten!

Zoals gezegd is het Low Budget Doe.Maar.Gewoon! Gezonder & Fitter Programma geen keurslijf. Het is een doe-het-zelf programma om je lekkerder in je vel te voelen. Het biedt tips en inspiratie om zonder poespas en extra kosten gezonder te eten en meer te bewegen. Vergeet dan ook niet te genieten van je nieuwe leefwijze. Eet en geniet. Beweeg en geniet. Het is gewoon heel lekker en fijn.

Vanaf morgen gaat week 2 van het Low Budget Doe.Maar.Gewoon! Gezonder & Fitter programma verder. Elke dag zet ik dan weer een kleine challenge plus weetjes en tips online. Ik hoop dat je meedoet. Inspiratie opdoet die goed toepasbaar is om je gezondheid, fitheid evenals je financiën een boost te geven.

Succes alvast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten