Je eten exact afwegen? Stom
gedoe? Nee, hoor. Een goede gewoonte! Want, dan weet je wat en hoeveel je eet.
Nooit te veel of te weinig. Dat is stukken gezonder en goed voor je humeur;-)! Bovendien
voorkomt eten bereiden op maat dat je minder voedsel weggooit en dat bespaart weer
geld. Daarom is de challenge van het Low Budget Doe.Maar.Gewoon! Gezonder &
Fitter Programma vandaag: weeg, weet en eet, incl. 9 tips!
Waarom ik m’n eten afweeg: 3 redenen!
Reden 1:
Ik heb er sinds enige tijd weer een gewoonte van gemaakt
voeding af te wegen. Niet alleen omdat het gezonder is, maar het helpt mij ook slimmer eten te koken en te besparen. Een eenvoudige
keukenweegschaal en maatbeker zijn daarbij mijn onontbeerlijke hulpjes. En dat
is niet voor niets. Want, zo ontdekte ik dat in het bakje waar ik ’s ochtends yoghurt
uit at geen 150 ml ging, maar 200 ml. En dat het handje vol spinazie in de
smoothie geen 50 gram woog, maar slechts 30 gram. Misschien kleine verschillen,
maar als je kijkt naar de benodigde voedingsstoffen die je dagelijks moet
binnenkrijgen dan is er wel een verschil.
Reden 2:
Verder helpt wegen en meten wat je eet om voedselverspilling
tegen te gaan. Want, hoe vaak gebeurt het niet dat je te veel eten klaarmaakt? Omdat
je reuze trek hebt? Je ogen groter zijn dan je maag? Vervolgens eet je meer dan
je eigenlijk nodig hebt of je eet je bord niet leeg en gooit het daarna weg.
Zonde toch? Inderdaad, maar we gooien per persoon jaarlijks bijna 50 kilo eten weg (exact 47 kilo). Dat is
omgerekend zo’n 155 euro per persoon en 350 euro per huishouden. Dat is zelfs
meer dan in 2010. Toen verdween per persoon volgens de onderzoekers van bureau CREM - die onze afval doorzoeken - 44 kilo per
jaar eetbaar voedsel in de afvalemmer. Overigens zijn de aantallen inclusief
zuivel en olie, maar exclusief alle dranken die we door de gootsteen spoelen,
zoals: koffie, thee, fris, wijn, bier, limonade et cetera.
Reden 3:
Voedselverspilling kost niet alleen geld, maar belast het
milieu ook. Zo vergroot je onder andere de afvalberg. Verder verspil je per weggegooid
kilogram etenswaren evenveel energie als er in bijna anderhalve liter benzine
zit. Bovendien zijn alle grond- en hulpstoffen die zijn gebruikt voor de
productie ervan voor niets opgemaakt, zoals bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Kortom,
nog een argument om gewoon te wegen wat je eet en minder weg te gooien.
9 tips wegen, weten en eten
1: Hoeveel mag je eten?
Het Voedingscentrum is een handige bron waar je kunt
achterhalen wat en hoeveel mag ik eten? Schrijf het op. Of print het uit. Hang het aan de
binnenkant van je keukenkastje en pas het toe. Je verspilt minder, eet
voldoende goede voedingsstoffen en bespaart waar mogelijk ook nog wat euro’s.
2: Vries afgemeten porties in
Wat ikzelf erg prettig vind is afgemeten en afgewogen
porties eten per persoon invriezen. Van vlees, vis, zelf gesneden groenten- en
fruitmixen tot brood. Scheelt ook nog eens veel werk als je na een drukke
werkdag thuiskomt. Je heb allerlei voedingsmiddelen op voorraad om een lekkere
en gezonde maaltijd te bereiden.
3: Eet van kleinere borden
Gebruik je grote borden om van te eten? Dan is de verleiding
groter om meer op te scheppen en is de kans automatisch groter dat je meer gaat
eten. Kies daarom liever voor wat kleinere borden. Zo kun je toch genieten van
een lekker vol bord. Als je dat fijn vindt tenminste.
4: Eet rustig en geniet
Rustig eten en met aandacht is goed voor je. Want, dan geef je
je lichaam de tijd om het signaal door te geven dat je genoeg hebt, verzadigd
bent. Je verzadigingsgevoel treedt namelijk ongeveer na 15-30 minuten op. Eet
je snel en gehaast? Dan merk je het signaal vaak niet of te laat. Eet daarom
ook niet als je tv kijkt, belt, tijdens het autorijden of fietsen. Want, dan eet
je niet met aandacht. Neem even de tijd. Ga aan tafel zitten en geniet van je
eten. Het is goed voor je gezondheid en je bespaart geld.
5: Waarom wil je gezonder eten?
Bedenk waarom je gezonder wilt eten en je fitter voelen,
zoals beschreven in de challenge van dag 1: Begin nu en kies je doel! van het Doe.Maar.Gewoon! Gezonder & Fitter
Programma.
6: Misschien heb je dorst?
Overeten gebeurt nogal eens als je eigenlijk dorst hebt,
volgens diverse onderzoeken. Drink daarom een half uurtje voor je gaat eten een
extra glas water.
7: Voedselverspilling tegengaan?
Om de verspilling tegen te gaan bracht het Voedingscentrum
enige tijd terug een Slim Koken App op de markt. Eveneens zijn er allerlei kookboeken om je te
inspireren je kliekjes op te eten en niet weg te gooien. Bijvoorbeeld het Sire-initiatief
Kliekipedia. Dit is een online encyclopedie met tips en recepten voor
je kliekjes. Let verder op de houdbaarheid.
De THT-datum staat voor tenminste houdbaar tot. De TGT-datum betekent te
gebruiken tot.
8. Meer tips minder eten verspillen en geld besparen
Koop vervolgens verse producten niet te ver vooruit. Een
goed alternatief is diepvries, blik of pot. En shop de hoeveelheden die je
nodig hebt, want als je aanbiedingen en grootverpakkingen koopt en vervolgens
weggooit ben je alsnog duurder uit. Winkel altijd met een boodschappenlijstje.
Je voorkomt zo dat je meer aanschaft dan je nodig hebt. Zorg er ook voor dat je
voldoende lang houdbare producten op voorraad hebt. Denk aan volkorenpasta,
zilvervliesrijst, volkorenmeel, tomaten in blik en kruiden. Samen met restjes
bereid je daarmee in een handomdraai lekkere en gezonde gerechten. Meer lezen over
voedselverspilling en initiatieven? Enkele organisaties die zich ermee
bezighouden zijn onder andere: Food Guerilla, Kromkommer, Too Good To Waste, Waste Watchers en Ministerie van Vitalisering.
9: Slim voedsel bewaren
Bewaar jij je verse producten op de juiste manier? Dan
bederven ze minder snel. Check voor specifieke bewaaradviezen en -tips de Bewaarwijzer.
Weeg jij wat je eet? Helpt dat om gezonder te eten, minder voedsel te verspillen en te besparen? Je reactie lees ik graag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten